Közélet

2007.04.24. 15:18

Most szép lenni kismamának - de csak június 30-ig

A törvény szerint sem a terhesgondozásért, sem a szülésért nem kell fizetni a kismamának június 30-ig – olvasható a Egészségügyi Minisztérium keddi közleményében.

MTI

Nem minősül orvosválasztásnak és a beutalási rendtől való eltérésnek az, ha egy kismama ragaszkodik orvosához és abban a kórházban kívánja világra hozni gyermekét, ahol orvosa április 1-je óta dolgozik.

Ha egy intézményben megszűnik a szülészeti ellátás, ugyanakkor a  biztosítottat szülésre már előjegyezték az adott intézményben, akkor  részleges térítési díj fizetése nélkül keresheti fel másik kórház  szakorvosát, akár saját orvosát is.
 
A területi ellátásra kötelezett fekvőbeteg intézmény alkalmazhatja a kismama választott orvosát szabadfoglalkozású  jogviszony keretében a szülés levezetésére.

A szaktárca megjegyezte azt is, hogy a szülés - a kiemelt  népegészségügyi szűrésekhez hasonlóan - mentesül teljesítményvolumen-korlát (tvk) alól.
A tvk intézményekre lebontva  határozza meg azt, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!