Közélet

2007.04.22. 16:09

Mennyiből jön ki egy ebéd, ha bioalapanyagokat használunk?

A tapasztalatok azt mutatják: egyre nagyobb az érdeklődés az öko- és a biogazdaságok termékei iránt. Az ok mellett arra is kíváncsiak voltunk, mennyivel kell többet fizetnünk, ha szombati egytálételünket csupa egészséges alapanyagból főzzük.

M. A.

– A vásárláshoz a pénztárcán túl bizalom is kell. Azt pedig a romlott áruk miatt egyre többen elveszítik – jegyzi meg az egyik idősebb hölgy vásárló a Luther-udvarban, amikor belépek a kis csemegeüzlet egészséges termékeket kínáló boltjába. Megtudom: Zsuzsika néni évek óta visszajáró törzsvásárló, bár a heti egy üveg kecsketejéről már lemondott: nem futja kisnyugdíjából. 

– Egészen más a házi túróból és tejfölből készült rakott krumpli vagy akár egy egyszerű túrós palacsinta, mint a „bolti”, kipasztőrözött termékekből készítetté. Ha ezt egyszer-kétszer megtapasztalja egy háziaszszony, biztos, hogy utána meggondolja, mit válasszon – szögezi le Andrássy Cintia, az üzlet vezetője, aki egyébként négygyermekes anyuka.

A Garabonciás üzletben a hangsúly a minőségen van, a választékot többször bővítették a vevők kérésének megfelelően. – Mézet, lekvárt, különleges szörpöket a vásárlók kérésére hoztunk. Egyre többen adnak a minőségre még akkor is, ha a nálunk kínált termékek ára magasabb, mint a nagy üzletláncokban. Persze nem is célunk velük versenyre kelni – mondja Andrássy Cintia.

Megfér itt egymás mellett a mangalicatepertő, a fahéjas reszelt alma süteménytöltelék és a kecskesajt. Friss, egészséges pékáruért azonban az utca túloldalán lévő bioboltba kell átlépni. Értetlenkedem is: nem rontják-e egymás üzletét?

– Dehogy! A legtöbb vásárló mindkét boltba bejár, inkább erősítjük egymást – mosolyog Cintia, majd hozzáteszi: a náluk vett házi vajhoz ott biztosan találok megfelelő kenyeret.

A picinyke bioboltban hárman is várnak sorukra. Egy fiatal anyuka túlsúlyos gyermekének keres gyógynövény alapú édesítőszert, egy idősebb férfi azt sorolja, melyik kenyérből mennyit rendel a jövő hétre. A pult mögött álló Gabriella egyiküknek receptet ajánl, másikuknak felhívja a figyelmét egy-egy újdonságra.

– Mivel magam is egészségesen és tudatosan táplálkozom, így meg tudom osztani saját tapasztalataimat azokról a termékeinkről, melyeket már én is kipróbáltam. Ha valakinek kérdése van, a bolt tulajdonosával, Kisháziné Sápi Évával együtt azon vagyunk, hogy segítsünk vevőinknek. Ha kell, utánajárunk vagy kérésre megrendelünk egy-egy terméket – mondja.
A legtöbben a friss pékárukat, a gyógyteákat, kandírozott gyümölcsöket keresik, és egyre többen élnek vegetáriánus koszton.

– Háromféle vásárló fordul meg nálunk. Vannak, akiknek a pénztárcájuk megengedi, hogy egészségesen éljenek, és ehhez már a biotermékek fogyasztása is hozzátartozik. Egy másik réteg sajnos már csak akkor jön be hozzánk, amikor baj van: valamilyen kialakult betegség enyhítésének vagy korrigálásának céljából. És vannak a tudatosan egészséges életmódot élők.

A kicsi boltból a piacra visz az utam, fűszernövények után érdeklődöm. Kérdésemre a bejáratnál már többen eligazítanak, hol találom „Fűszeres Marika néni” standját.

– Hat éve hozom a piacra az évelő fűszernövényeket, és szerencsére egyre többen térnek vissza a vásárlóim közül. Legkedveltebb a majoránna, a tárkony, a bazsalikom és a kakukkfű, de sokan ismerik már az aloe vera növény jótékony hatásait is. Az biztos, hogy ha valaki megszokja, hogy friss fűszernövényekkel főz, többé nem akar lemondani erről a fokozott ízhatásról – meséli Marika néni.

A tudatosan minőségi terméket választó vásárlók köre az utóbbi években tehát egyre bővül. Sőt a kereskedők meglátása az, hogy a mostaninál jóval szélesebb rétegek is szívesen választanák a mesterséges anyagoktól és tartósítószerektől mentes élelmiszereket, ha ezt pénztárcájuk vastagsága is megengedné... 

Túrós csusza tepertővel (költsége 4 fős családra számítva)

Garabonciás csemege / Normál élelmiszerüzlet árai a városban:

Tejföl, 450 gramm: 394 Ft (házi ) / 186 Ft

Csuszatészta, csomagban, 250gramm: 250 Ft (tönköly) / 196 Ft

Túró, 1/2 kilogramm: 475 Ft (házi ) / 319 Ft

Tepertő, 30 dkg: 597 Ft (mangalica) / 203 Ft (sertés)

Összköltség: 1716 Ft / 904 Ft

Tejföl, 450 gramm: 394 Ft (házi ) / 186 Ft

Csuszatészta, csomagban, 250gramm: 250 Ft (tönköly) / 196 Ft

Túró, 1/2 kilogramm: 475 Ft (házi ) / 319 Ft

Tepertő, 30 dkg: 597 Ft (mangalica) / 203 Ft (sertés)

Összköltség: 1716 Ft / 904 Ft

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!