Közélet

2007.04.06. 13:27

Lány gitárral: de ez nem egy csendélet

A múlt héten mutatkozott be a kecskeméti Fringe rendezvényén Ötvös Csilla, aki számos nemzetközi eredménnyel is büszkélkedhet.

S. B.

Mióta játszol gitáron?
12 éve játszom ezen a hangszeren. Az általános iskola harmadik osztályában választottam a klasszikus gitárt, édesapám javaslatára. Egy-kettő év hangszertanulás után döntöttem úgy, hogy a zenei pályát választom. Mivel a középiskolában nem volt lehetőség gitár tagozatra járnom, ezért szolfézs-zeneelmélet, karvezetés szakos tanulóként érettségiztem a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában.

Hogy kerültél Szegedre?
A középiskola utolsó évében már a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának gitártanáránál, Pavlovits Dávid gitárművésznél tanultam, aki a Szegedi Nemzetközi
Gitárfesztivál alapítója és művészeti vezetője. Így egyértelmű volt számomra hol folytatom tanulmányaimat. Jelenleg másodéves éves gitártanár, kamaraművész szakos hallgató vagyok.

Most felléptél a kecskeméti Fringe-en, máskor is szerepeltél már közönség előtt?
Rendszeresen szerepelek koncerteken és városi rendezvényeken Kecskeméten és Szegeden egyaránt, de legjelentősebb eredményeim közé két nemzetközi versenyt sorolnék. 2006 februárjában részt vettem a VII. Belgrádi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén, idén márciusban pedig a VIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén. Nagyon
erős mezőnyben és neves művészekből álló zsűri előtt bizonyíthattam, és rengeteg tapasztalatot szereztem.

Milyen stílusú zenéket szoktál játszani?
Tanulmányaim során az összes korstílussal megismerkedtem,
gondolok itt a reneszánsz, a barokk vagy éppen a modern zenére, bár
legszívesebben spanyol zenét játszom. Kedvenceim közé tartozik Astor Piazzola, Moreno Torroba, Joaquin Turina, Leo Brouwer és Manuel Ponce zeneszerzők művei.

Ezenkívül mivel foglalkozol még?
Egy szegedi művészeti iskolában gitárt tanítok. A tanítást
nagyon élvezem, a tanítvány sikere energiával tölt fel és elismerést jelent számomra. Sikerként könyvelhettem el, hogy a nemrég megrendezett II. Szegedi Regionális Gitárversenyen egyik növendékem a saját korcsoportjában különdíjas lett.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
Erasmus Ösztöndíjat  nyertem, így Németországban, az Osnabrück-i Konzervatóriumban töltök majd három hónapot az őszi szemeszterben. Megfordult már a fejemben, hogy csatlakoznék egy világzenei együtteshez, bár az igazi nagy álmom az, hogy a diploma megszerzése után volt iskolámban a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában szeretnék elhelyezkedni, mint gitártanár.

Ötvös Csilla

Szül. idő: Kecskemét, 1987. március 13.

Hobbi: zenehallgatás, mozi, kirándulás, olvasás

Kedvenc étel: tejberizs, pizza

Kedvenc ital: rostos italok, szénsavmentes ásványvíz

Kedvenc film: Ősz New Yorkban, Szabadság,szerelem

Kedvenc könyv: Szabó Magda regények, Örkény István művei

Háziállat: nincs, bár a nagyon szeretem a lovakat és a delfineket.


Hobbi: zenehallgatás, mozi, kirándulás, olvasás

Kedvenc étel: tejberizs, pizza

Kedvenc ital: rostos italok, szénsavmentes ásványvíz

Kedvenc film: Ősz New Yorkban, Szabadság,szerelem

Kedvenc könyv: Szabó Magda regények, Örkény István művei

Háziállat: nincs, bár a nagyon szeretem a lovakat és a delfineket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!