Közélet

2007.04.20. 14:14

Környezetvédelem és kultúra - összehozzák nekünk

A Városi Kulturális Mozgalom (Vákum) Egyesület érdekesebbnél érdekesebb programokkal vár mindenkit április 23-án, a Föld napja alkalmából: kiállítás, vetítés, infoshop, de a lényeg az interaktivitás.

-

Hulladék Hatás Kiállítás a romkertnél 12:00-tól 22:00-ig

A kiállításon az egyéni szinten keletkező hulladék környezetre gyakorolt hatását mutatják be. Az előzetesen Kecskemét közparkjaiban a Vákum önkéntesek által szedett hulladékok (pet palack, fémdoboz, cigaretta csikk, elem, stb.), valamint a mindennapokban használt elektronikai eszközök egyedi installációba helyezésével kívánjuk plasztikusan modellezni, hogy az egyes ember milyen mértékű ökológiai lábnyomot hagy maga után élete során. Céljuk a környezetterhelés bemutatásán keresztül a látogatókat ráébreszteni saját környezeti felelősségükre, és felhívni figyelmüket a változtatás szükségességére és lehetőségére.

Az esemény Kecskemét Főterén kerülne megrendezésre, ahol a városi Föld Napja rendezvényhez kapcsolódó kiegészítő programként jelentkezne. Lehetőséget szeretnének biztosítani az interaktivitásra, hogy a személyes tapasztalatszerzésen keresztül kerüljenek közelebb a látogatók az ökologikus gondolkodáshoz. Ezért terveink szerint lenne:

- Hulladékművészeti workshop 14:00-tól 18:00-ig
Az alkotó tevékenység során — a hulladék kreatív feldolgozása közben — hívjuk föl a figyelmet az újrafelhasználás előnyeire és lehetőségeire. A szobrok, kitűzők, és egyéb alkotások utána megtekinthetők a kiállításon, és tetszés szerint haza vihetők.

- Film-, videó vetítés (zene) 20:00-tól 21:30-ig
Az esti órákban, tematikus mozikat vetítenek a környezeti károsodásról, hulladékok környezetterheléséről, a biodiverzitás csökkenéséről.

- Előadások, beszélgetések 18:00-tól 19:30-ig
A Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskola szakmai védnökségével létrejövő előadás, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt károsairól, illetve csökkentéséről:
Az ártó és védő ember – Kocsis Pál, igazgató

- Infoshop 12:00-tól 20:00-ig
Az érdeklődők hasznos és praktikus tanácsokat kaphatnak a háztartásokban keletkező hulladék mennyiségének csökkentésével kapcsolatban, informálódhatnak a város szelektív hulladékgyűjtő szigeteiről és veszélyes hulladék átvevő helyekről, de kiszámolhatják azt is, hogy egyénileg mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. 

Mint minden Vákum rendezvényen, itt is egyedi szelektív hulladékgyűjtő egységek kihelyezésével, valamint elemgyűjtési akcióval egészítenék ki az eseményt.

A kiállítások anyaga a kecskeméti középiskoláknak igényelhető lehet udvari bemutatásra a rendezvény után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!