Közélet

2007.04.17. 09:21

Katasztrofális így a légimentés a Dél-Alföldön

A múlt csütörtöki keceli mérgezéses eset nyilvánvalóvá tette: elégtelen a légimentés színvonala Bács-Kiskunban, sőt, az egész Dél-Alföldön.

N. N. M.

A Dunától keletre eső országrészben jelenleg csak Debrecenben és Miskolcon van mentőhelikopter. Így nem véletlen, hogy a keceli gyerekek balesete után felerősödött a vélemény: halaszthatatlanul szükség lenne egy légimentőbázisra a Dél-Alföldön. A csütörtöki mentés ugyanis egyáltalán nem volt zökkenőmentes.

A gyerekekért Pécsről küldtek egy helikoptert, ezzel egy időben pedig Szegedről is elindult egy rohammentő. Ezt később visszafordították azzal, hogy a helikopter megoldja a dolgot. Csakhogy a légijármű üzemanyaga kevésnek bizonyult, ezért a pilóta nem tette le a gépet Kecelen, hanem a mintegy 30 kilométerre lévő jakabszállási repülőtérre ment, hogy tankoljon. Oda küldték egy kiskunhalasi mentővel a két kisfiút Kecelről.

Csakhogy Jakabszálláson újabb fordulat következett be: a helikopter csak a rosszabb állapotban lévő Csongort vette fel, a nagyobb gyereket a mentő vitte tovább Szegedre. Így történt, hogy az édesanya 14:30-kor már a szegedi klinikánál volt kocsijával, ám a gyerekek akkor még sehol. Emlékeztetőül: szemtanúk szerint 11:15-kor a halasi mentő már a keceli rendelő előtt állt, és több mint három óra elteltével még nem voltak a kisfiúk kórházban.

A keceliek számára felfoghatatlan, hogy miért nem szállt le a városban a mentőhelikopter, hiszen a Pintér Műveknek van reptere, helikoptere és kerozinja is. A cégtulajdonos Pintér József többször is kijelentette: sürgős esetekben akár a helikoptere használatát is engedélyezné.

Csütörtök délben ugyan erre nem lett volna lehetőség, mert Pintér akkor éppen Debrecen felett repült. A rádióforgalmazást azonban hallotta, sőt, beszélt is a mentőhelikopter pilótájával. Közölte: hozzájárul ahhoz, hogy a Pintér Művek repülőterén leszálljon, és ott üzemanyagot vételezzen.

A pilóta azonban nem kapott erre engedélyt a feletteseitől, mivel az Országos Mentőszolgálatnak nincs érvényes szerződése Pintér Józseffel.
– Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy évek óta keresik a lehetséges helyszínt a dél-alföldi légimentőbázis kialakítására, holott nálam ehhez minden infrastruktúra, a legmodernebb technika és műszaki háttér adott. Csak egy mentőhelikoptert kellene odatenniük az illetékeseknek, amit aztán bárhova küldhetnének a térségben – nyilatkozta Pintér József.

Kapcsolódó cikk:
Jobban vannak a keceli kisfiúk

„Átalakítjuk a helikopteres mentőszolgálat teljes rendszerét, kialakítjuk azt a szolgálatot, ami révén hat központból az országnak lényegében a 90 százaléka elérhetővé válik helikopterrel” – ígérte 2006-ra Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az ígéret ígéret maradt: a Dél-Alföld jelenleg a hazai légimentés legnagyobb fehér foltja. Légmentőbázis Budörsön, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett és Pápán van, illetve nyáron Balatonfüreden is. Korábban szó volt arról, hogy a Dél-Alföld is kap egy légimentőt Szentesre, ám ennek tavaly nyári átadása elmaradt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!