Közélet

2007.04.18. 12:47

Hosszú volt a beteg útja

Címkék#Egyéb

Lázas, beteg gyermekkel a Soltszentimre–Szabadszállás–Izsák–Kiskőrös–Soltszentimre kört „futotta” végig egy apuka szombaton.

P. S.

Az egészségügyi ellátás kálváriája kiborította Batiz Károlyékat. Az édesapa a lázas Karcsikával ebéd előtt indult el a területileg illetékes szabadszállási orvosi ügyeletre. (Itt látják el még a fülöpszállási és az izsáki betegeket is.) Ott a doktornő lelkiismeretesen megvizsgálta a legénykét, és gyógyszert írt neki. A vényt – figyelmeztették a családfőt – az ügyeletes izsáki gyógyszertárban lehet kiváltani. Sőt azt ígérték neki, hogy mire a kisvárosba ér, addigra telefonálnak a gyógyszerésznek, hogy legyen ott.

Izsákon a patikusra már többen vártak. Amikor megérkezett, kiderült: nincs a szükséges pirulából. Az apa nem merte az ajánlott helyettesítőt kiváltani, mert a gyermeke allergiás, ezért tovább utaztak Kiskőrösre. A lázas gyerek a melegben több mint hetven kilométert zötykölődött, és négy óra elteltével kerülhetett vissza az ágyába, és vehette be gyógyszerét. Hogy mindez miért fordulhatott elő, és lehetnek-e jobb kilátásai a környező települések lakóinak? – ennek igyekeztünk utánajárni.

Mezei Zsolt, az izsáki gyógyszertár tulajdonosának elmondása szerint az ügyeletet egyik héten ők, a másikon Szabadszálláson látják el. Vagyis csak minden második héten esik egybe az orvosi ügyelet a gyógyszertáréval. Az pedig bevált gyakorlat, hogy hét végén reggel 8-tól 12-ig helyben van a patikus, utána meg rátelefonálnak a rendelőből, ha valaki vényt szeretne beváltani. A gyógyszerész a hívástól számítva fél órán belül biztosan odaér. Az állandó jelenlét azért nem oldható meg a patikában, mert azt senki sem finanszírozza, hogy péntek estétől hétfő reggelig valaki ott üljön.

Szabadszálláson is egyetlen patika van. Szűcs Imre gyógyszerész érdeklődésünkre elmondta: ha szóba kerülne az állandó ügyelet, akkor megfontolás tárgyává tenné. De eddig ez ügyben nem kereste meg senki. Ha ügyeletben van, szombaton és vasárnap 8-tól 12 óráig mindig van patikus a gyógyszertárban. Az azon felüli időben telefonos készenlétet tartanak, azaz a rendelőből értesítik, és 30 percen belül ki tudják szolgálni a pácienst.

Egyébként – Szűcs úr tájékoztatása szerint – ha nem ügyeletes a gyógyszertáruk és mégis csenget a beteg, akkor is kiszolgálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!