Közélet

2007.04.06. 10:41

Gyermekhalál: felmentette a városi bíróság a fül-orr-gégészt

Címkék#Bűnügyek

Felmentette tegnap a Kecskeméti Városi Bíróság azt a fiatal fül-orr-gégész szakorvost, akit egy négyéves kunszentmiklósi kisfiú halála miatt ültetett vádlottak padjára az ügyészség.

Noszlopy

Kvasz Márk mandulaoperációja után a vádlott elhagyta a műtőt, és az altatóorvosra bízta a gyereket. A szomszédos vizsgálóba ment, hogy más betegekkel foglalkozzon. Ébresztés közben aztán komplikáció lépett fel, és Márk néhány nap múlva, 2005. április 20-án meghalt.

A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy írott vagy íratlan szabályokat szegett volna meg az orvos. Hogy mennyire bonyolult volt ez ügyben dönteni, azt már korábban előre jelezték az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények is.

Volt, amelyik szerint íratlan szakmai szabályt szegett meg távozásával az orvos, és objektív veszélyhelyzetet teremtett. Egy másik szakvélemény egyértelműen cáfolta ezt, sőt hozzátette: olyan szerencsétlen szövődmény lépett fel, amit a világ orvosi szakirodalma csupán négy esetben említ, Magyarországon pedig még soha nem fordult elő.

Ezért is döntött úgy egy korábbi tárgyaláson dr. Szeleczky Zoltán bíró, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakvéleménye oldja fel az ellentmondásokat.

Az ETT véleményét tegnap felolvasták a tárgyalóteremben: írott szabályt nem szegett meg a vádlott, íratlan pedig akkor még nem is volt a műtő elhagyására vonatkozóan a megyei kórházban. Ezt hallva a vád is azt kezdeményezte, hogy bizonyítottság hiányában mentsék fel az orvost. A bíró maga is úgy ítélt: nem bizonyítható az orvosi szabályszegés.

– Megdöbbentett az ítélet, bár példák tucatja mutatja, hogy Magyarországon nem lehet bíróság előtt felelősségre vonni egy orvost, mert megvédik a kollégák – nyilatkozta a Petőfi Népének a végsőkig elkeseredett édesapa, Kvasz Gábor.

– Mostanáig azt hittem, hogy börtönbüntetést kap a vádlott. Még annyit sem mondott, hogy elnézést kér, vagy hogy hibázott. Vagy legalább egy koszorút tett volna a kisfiam sírjára. Minden lehetséges jogi fórumon megpróbálom elérni, hogy megbüntessék.

Az elsőfokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője pedig három nap gondolkodási időt kért. Nem indokolták, hogy miért, de ennek kizárólag egy oka lehet: szeretnék, ha nem bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mentenék fel az orvost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!