Közélet

2007.04.19. 09:42

Csattan a kerékbilincs

A képviselők ma döntenek arról, hogy legyen-e kerékbilincs Kecskeméten?

R. J.

A "sajnálatosan alacsony szintű közlekedési morál" indokolná a képviselők elé kerülő tervezet szerint a kerékbilincs bevezetését.

– Nem gondoltam volna, hogy a tilosban parkolás ekkora probléma Kecskeméten – mondta munkatársunknak neve elhallgatását kérve az egyik közterületfelügyelő. – Sok olyan utca van a városban, ahol tilos parkolni, mégis egész nap ott állnak a kocsik.
Ilyen például a Malom Bevásárlóközpont és az Erdei Ferenc Művelődési Központ közötti kis utca, a McDonald''s előtti szakasz vagy akár a Simonyi utca.

A kerékbilincs-rendelet megalkotása előtt a város közvéleménykutatást végzett. Amint az előterjesztésben olvasható, a megkérdezett gyalogosok 72 százaléka szerint komolyabb büntetésekre lenne szükség a füvön, járdán parkoló autósok megfegyelmezésére. A gépkocsivezetők 64 százaléka is egyetértett ezzel.

Kiknek az autójára tehetnek bilincset a közterületfelügyelők, ha a testület elfogadja a tervezetet?

Kerékbilincset találhatnak a kocsijukon azok, akik:
- zöldterületen parkolnak,
- nem fizetnek a fizető parkolóban, illetve nem rendezik a bírságukat,
- a mozgáskorlátozott parkolóban állnak meg, miközben erre nem jogosultak,
- a megállni és várakozni tilos táblák hatálya alá eső útszakaszon parkolnak,
- illetve 3 és fél tonna összsúlyú járművel közterületen parkolnak.

A tervezet szerint a bilincs szorításából 10 ezer forint bírság megfizetése ellenében lehet kiszabadulni. Ha az autós időben odaér, amikor még nem csattant a zár a keréken, úgy a büntetés ennek fele, 5 ezer forint.
Ha a tulajdonos nem kéri 48 órán belül a kerékbilincs leszerelését, úgy az autót elszállítják őrzött tárolóhelyre. Éppen úgy, mint a balesetveszélyes, a forgalmat akadályozó gépkocsikat.

Egy kerékbilincs ára 47-62 ezer forint

Kerékbilincsből több fajtát is be lehet szerezni Magyarországon. Kis és nagykerekű autókra egyránt gyártanak, de használnak olyan állítható bilincseket is, amelyek valamennyi keréktípusra illeszthetők. Információink szerint egy kerékbilincs ára 47-62 ezer forint között van. Egy autóra egyetlen bilincset kell felszerelni.


Némileg más eredményt hozott a Baon.hu és a Petőfi Népe felmérése a város közvéleménykutatásához képest

Legyen-e kerékbilincs?

Itt mindössze a szavazók 24 százaléka értett egyet azzal, hogy legyen kerékbilincs Kecskeméten.

Szigorodó szabályok, javuló morál?

Arra a kérdésre, hogy a szigorúbb szabályok javíthatják-e a közlekedési morált, a klikkelők kétharmada nemmel válaszolt.

Legyen-e kerékbilincs?

Itt mindössze a szavazók 24 százaléka értett egyet azzal, hogy legyen kerékbilincs Kecskeméten.

Szigorodó szabályok, javuló morál?

Arra a kérdésre, hogy a szigorúbb szabályok javíthatják-e a közlekedési morált, a klikkelők kétharmada nemmel válaszolt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!