Közélet

2007.04.13. 10:34

Az emberek emlékeit festi meg a fiatal tehetség

Címkék#interjú

A Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős festőszakos hallgatója Papageorgiu Andrea képeit megismerhetik a kecskemétiek is. Már számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt. Nemrég nyílt tárlata a Premier Galériában a hírös városban.

S. I.

– Milyen módon kerültek a képei ide?
– Nemzeti Kulturális alap pályázatán nyertem a kecskeméti Alkotóházba egy háromhetes ösztöndíjat tavaly nyáron. Ez idő alatt figyeltek fel a képeimre a kecskeméti művészek és szervezetek egy kiállítást. Azt hallom folyamatosan, hogy a tárlat látogatóinak örömet okoznak a festményeim.

– Hogyan ismerkedett meg a festészettel?
– Nem volt nehéz dolgom édesapám régebben festett és most pedig grafikusként dolgozik. 12 évesen beiratott  egy rajziskolába. Itt kiderült valóban van tehetségem a rajzhoz. Ezután nem volt számomra kérdés, hogy festőművész leszek. 

- Nagyon nehéz volt bekerülnie a Képzőművészeti Egyetemre?
-Igen. Negyedszerre vettek fel és egyszer sem fordult meg a fejemben az a gondolat, hogy feladom. A kitűzött céljaimért a végsőkig küzdök. Idén fejezem be az egyetemet és festőművészként fogok dolgozni. Nem tanulok másik szakmát, mert ez a hivatás teljes embert igényel. Hiszek abban, hogy ebből a munkából megélek majd. 

- Milyen jellegű képeket fest?
- A témáimat elsősorban az elemi környezetből veszem, tájképeket festek. Ösztönösen vonzódom a természethez. A mai felkapott, modern festészeti irányzatokat kerülöm, én a klasszikus művészetnek vagyok a híve. A fákat, szobrokat nagyon szeretem. Kecskeméten a főtéren nagyon tetszik két jegenyefa, egyszer biztosan rajta lesznek az egyik képemen. Főleg éjszaka alkotok, mert ilyenkor a fényviszonyok csodákra képessek. A színek sokrétű világát, frisseségét, intenzitását mindig kihangsúlyozom a festményeimen. Olyan tájakat, helyeket, életképeket festek, amelyekre ha ránéz az ember rögtön valamilyen ismerős emlék eszébe jut.

- Mit jelent vezetékneve: Papageorgiu?
-A szó szerinti jelentése: György pap. Bizonyos papokat szenté avattak és ezeknek a leszármazottai viselték ezt a nevet. Apukám görög, anyukám pedig magyar származású. A nagyszüleim a görög polgárháborúban partizánok voltak és először Bulgáriába menekültek, majd Magyarországon telepedtek le és itt alapítottak családot.

- Élt-e Görögországban?
-Sajnos nem és még a nyelvet sem beszélem. Többször jártam már az országban, de csak turistaként. Magyarnak érzem magamat, de görög vér is csörgedezik bennem. A nyugodtságot és hirtelen felindulást azt biztosan tőlük örököltem.

Horoszkóp: a szűz és a mérleg határa

Legjelentősebb festmények: A nagyvárosi vadon, Az alkonyat Szentendrén, A Rodoszi-kikötő

Legjobb tulajdonság: akaraterő

Legrosszabb tulajdonság: lustaság

Legörömtelibb pillanat: amikor 2005-ben megnyertem az Amadeus ösztöndíjat

Film: Az élet egy csoda

Könyv: Füst Milán - Feleségem története

Étel: tejszínes gombás csirkemell spagettivel

Ital: körtelé -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!