Közélet

2007.03.27. 14:23

Visszatértek és fészket javítanak a gólyák

Címkék#Egyéb

A napokban Bács-Kiskunba is megérkeztek a gólyák. A szakemberek napra pontosan követik, figyelik a hosszú útról visszaérkezett, piros lábú, piros csőrű, fekete-fehér tollruhájú madarakat.

Noszlopy

Azokat is, amelyek már Fülöpszállás közelében, valamint az 52-es út melletti tanyák udvarán, a villanyoszlopok tetején lévő tavalyi fészkeiket újítgatják. Kecskemét és Solt között mintegy 16 gólya-ház népesedett be.

Talán meglepő, hogy a párjukhoz nem feltétlenül, viszont a fészkükhöz rendkívül ragaszkodnak a vándormadarak. Ráadásul nem engedik vissza a családi „házba” a következő évben a tavaly felnevelt kicsinyeiket. Keressenek maguknak új vadászterületet, és építsenek „gólyaházat”, akár egy villanyoszlopon. 

A szakemberek szerint áprilisban várható a költés. A fiókák május végén kelnek ki, majd az ősz közeledtével, a szülők vezetésével elindulnak első afrikai útjukra. Magyarországon egyébként jelenleg körülbelül 5500 gólyapár él, állományuk stagnál.

A gólyákat leginkább a táplálkozó területek fogyása, valamint a középfeszültségű vezetékoszlopok miatti áramütés veszélyezteti. A fehér gólyát hazánkban a legmagasabb védelmi kategória óvja: természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!