Közélet

2007.03.30. 10:39

Vekerdy: öröm nélkül a tanulás sem megy

A kulturális alapkézségeket – az írást, az olvasást, a számolást – a magyar oktatás a jelen helyzetben nem tudja megtanítani – jelentette ki Vekerdy Tamás pszichológus tegnap a közoktatási konferencián a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézetben.

S .I. Á.

A gyerekek lelkéhez és testéhez egyáltalán nem igazodik a pedagógia – folytatta Vekerdy – pedig ez lenne az egész oktatásnak a lényege.
 
A tanárok törvényekben helytelenül megkövetelt tanítási módszerekkel akarják a tananyagot elsajátíttatni. A fiúk az ilyen tanításhoz nem kívánnak alkalmazkodni, ezért agresszívak, rosszak és csintalanok. A lányok kedvesek, szófogadóak, lehet velük tanulni, viszont testi és lelki értelemben megbetegszenek. Hiszen tudat alatt ők is ellenzik ezt a fajta metodikát.

Az iskolában szerzett tudás 82 százalékát elfelejtjük, csak 18 százalékára emlékszünk – jegyezte meg a pszichológus. Ezért inkább művészeti légkörben kellene felnevelni a gyerekeket, és így a személyiségük, az érzelmi intelligenciájuk kibontakozna. Ezekkel a készségekkel viszont sokkal jobban meg tudnák állni a helyüket a „nagybetűs" életben.

Élményt kell adni nekik, hiszen öröm nélkül nincs hatékony tanulás. Mérei Ferenc híres mondása: ahol unatkozunk, onnan meneküljünk! Sajnos ez a mondat a mai oktatásra igaz, de bízom abban, hogy ez hamarosan megváltozik – szögezte le Vekerdy Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!