Közélet

2007.03.22. 15:10

Vagyonfelélés és hitelek - Ez a jövő?

Tapasztalatcseréről és megyehatárokon átívelő közös projektek előkészítéséről állapodtak meg Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye közgyűléseinek pénzügyi bizottsági elnökei csütörtökön, Szegeden.

Forrás: MTI

Megváltozott a megyék szerepe, már nem egyszerűen a kormányzattól érkező források továbbosztásáról van szó, egyre inkább előtérbe kerülnek az önkormányzatok szolgáltató feladatai. - mondta Csőke Attila (Fidesz), Csongrád megye bizottsági elnöke.

"A megyék saját bevételei megcsappantak, így több önkormányzat is arra kényszerülhet, hogy kötelező feladatait vagyonfelélésből és hitelekből fedezze."

  
    
A megyei önkormányzatok arra törekszenek, hogy megóvják a  lakosságot attól a megszorítási hullámtól, amely a központi kormányzat felől érkezik - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: a hasonló adottságokkal rendelkező három megye belátta, ez csak együttműködéssel lehetséges.
    
A pénzügyi bizottságok a jövőben havonta egyeztetnek a finanszírozási kérdésekről, az uniós források minél sikeresebb felhasználása érdekében megyehatárokon átívelő közös projekteket készítenek elő és megteremtik az intézményi szintű tapasztalatcsere  feltételeit. - közölte az elnök.
    
Kovács Ernő tiszakécskei polgármester, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke elmondta, az önkormányzatok olyan intézményeket tartanak fönt, melyek működését csak részben finanszírozza a központi költségvetés.

A megyék saját bevételei megcsappantak, így több önkormányzat is arra kényszerülhet, hogy kötelező feladatait vagyonfelélésből és hitelekből fedezze - mondta a jobboldali politikus, aki példaként a  megyei kórházat említette, ahol az év végére akár egymilliárd  forintos hiány is keletkezhet az egészségügyi reformok nyomán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!