Közélet

2007.03.07. 10:04

Sztárok Kodály szellemében

A teljesség igényével – ez is mottója lehetne az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztiválnak. A programok szinte kivétel nélkül kapcsolódnak a 125 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánhoz.

R. J.

Mednyánszky-kiállítás a Cifrapalotában, a Gödöllői Művésztelep bemutatkozása a Bozsó Gyűjteményben és a játékmúzeumban, Bohém Fesztivál, a szimfonikus zenekar Puccini-estje olasz szólisták közreműködésével – csupán néhány a programok közül.

Idén először azok is megtalálhatják számításukat a tavaszi fesztiválon, akik a hagyományostól eltérő kultúrkínálatot szeretik. Lesznek világzenei koncertek a csak erre az alkalomra kinyitó Városi moziban, kiállítások és performance-ok a vasútállomás várótermében, és divatbemutató a Planetáriumban. Mindennek az Ifjúsági Otthon Kecskeméti Fringe névre hallgató nagyszabású tehetségkutató rendezvénye ad keretet, melyen valamennyi együttes, fiatal képzőművész, fotós, énekes fellépési lehetőséget kap, előzsűrizés nélkül.

– Kecskemét kiemelt helyszíne a Kodály-év országos rendezvényeinek – mondta Zombor Gábor polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. – Kocsis Zoltán március 17-ei hangversenye nemcsak a XXII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, de egyúttal a Kodály-emlékév országos programsorozatának nyitánya is. Minden eddiginél több külföldi vendégművészt fogadhatunk városunkban: a komolyzenei, tánc-, dzsessz- és világzenei programokon orosz, olasz, spanyol, amerikai, kanadai, francia, török vendégeink lesznek, de többen fellépnek a hazai élvonal képviselői közül. A hagyományoknak megfelelően fontos szerepet kapnak a helyi művészeti együttesek és a fiatalok is.

A koncertek közül kiemelkedik a zongoristalegendaként számon tartott Dmitrij Baskirov koncertje. Bár az eredeti tervek szerint a Kodály Iskola hangversenyterme adott volna otthont a világhírű zongoravirtuóz fellépésének, a nagy érdeklődés miatt elképzelhető, hogy az Erdei Ferenc Művelődési Központban koncertezik a művész. Kodály Zoltánné engedélyével egyetlen alkalommal lesznek hallhatók a zeneszerző fiatalkori, nagyrészt kiadatlan művei a Kodály Iskola növendékei és tanárai előadásában.

Országos érdeklődést váltott ki a „Kodály szellemében” mottóval meghirdetett képzőművészeti pályázat. A művelődési központ és a Kecskeméti Képzőművészek Közössége felhívására több mint kétszáz művész küldte el alkotását. Mintegy száz műtárgyat láthatunk a tárlaton, amely iránt a szaksajtó is komoly érdeklődést mutat.

Idén először jelentős szponzori háttér segíti a fesztivál létrejöttét: a rendezvény 40 milliót meghaladó költségeiből 12 millió forintot áll közvetlenül a város, és közel 8 milliót biztosítottak a szponzorok.
Idén is váltható bérlet a komolyzenei koncertekre: a diákok 4 ezer, a felnőttek 8 ezer forintért minden koncertre bejuthatnak. Ez összességében 4-5 ezer forint kedvezményt jelent számukra.

R. J. A kecskeméti fesztivál programjai Március 17., 17.30: Kodály szellemében – Tavaszi Tárlat, EFMK. 19: Kodály-est, vezényel: Kocsis Zoltán, EFMK.

Március 18., 19: A Hegedűs Együttes 25 éves jubileumi koncertje, EFMK.

Március 18–21., MOZAIK – válogatás a filmszemlén díjazott alkotásokból, KIO.

Március 20., 17: „Csavargó” Mednyánszky-kiállítás, Cifrapalota. 19: Flamenco és cigányzene, EFMK.

Március 21., 17: 60 esztendős a Tiszatáj, irodalmi est, Katona József Könyvtár.

Március 22., 17: Gödöllői Művésztelep, Bozsó Gyűjtemény, Szórakaténusz.

19: Az ifjú Kodály. Kodály Iskola.

Március 23–25. Bohém fesztivál, EFMK.

Március 28., 19: Dmitrij Baskirov koncertje, Kodály Iskola vagy EFMK.

Március 28–április 1. Kecskemét Fringe.

Április 2., 19: Puccini-est, Katona József Színház. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!