Közélet

2007.03.29. 11:49

Street Art: Az ezerarcú illegális utcai művészet

Komolyan mondom, mindenki futóbolond, aki tudott róla, és mégsem jött le tegnap délután 5-re a Széchenyivárosi ELEVEN Ifjúsági Közösségi Tér utcai művészetekről szóló rendezvényére.

- magyarvári -

Gyanítom, sok hőbörgő, a fiatalokat állandóan szidó, semmirekellő huligánoknak tituláló lakótelepi polgár érthette volna meg, MIÉRT és MIT  festegetnek üzenetként, jelként az épületek falaira, karcolnak a padokba, vagy éppen ragasztanak be stencilezett matricákkal a lázadó, különc vagányok...

Különben pedig: az merje vetni azt a bizonyos első követ, no meg az első vádló-ítélő szót, aki még soha életében, - a tiniszerelem időszakát is beleértve – nem tette közszemlére sehol, és nem ordította bele vadul a világba ( akár egy falfirka vagy egy homokrajz erejéig ), hogy mondjuk: SZERETLEK TIMI!

(Gyengébbek kedvéért:  Itt mindenki behelyettesítheti saját hajdanvolt első szerelmének nevét...) Mert lehet ámulni kérem, de EZ IS a STREET ART egyik formája.

Ugyanis minden olyan jelenség, mely a közterületen ILLEGÁLISAN jelenik meg, - főleg ha némi UNDERGROUND vetülete is van, - azaz más,- vagy a köztulajdonát felhasználva fogalmazom meg sajátos mondanivalómat a világról, az akár STREET ART ALKOTÁSSÁ emelkedhet.

Persze nem akarok én itt senkit rábeszélni, hogy az éjszaka leple alatt nekiálljon falfirkákat, furcsa ragasztott cetliket, vagy öncélú hírdetéseket megjelentetni lakókörnyezetében.



Az azonban semmiképpen, senkire nem (lett volna) ártalmas, ha tegnap megtudja: milyen céllal készülnek az egyes utcai motívumok. Nos, ezeknek értelmezését, és egy tök érdekes előadás meghallgatását szalasztotta el mindenki, aki inkább a tévénézést választotta tegnap kora este.

Ha valakiben ezután mégis felébredt a kíváncsiság, kattintani azért még lehet:
www.mkkp.hu vagy www.artmanager.hu

Az előadásért, a bemutatott képekért köszönet a TRANSRADAR Egyesületnek, és név szerint Sebők Katának valamint Thuróczy Zoltánnak.



Keress további programokat a programajánló-rovatunkba!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!