Közélet

2007.03.03. 10:28

Pert vesztett a Malom Központ, Szécsi érvénytelen szerződést kötött

Miután a Legfelsőbb Bíróság az ügyészségnek adott igazat a kecskeméti Malom Központ telekhatár-rendezése ellen benyújtott óvás ügyében, a minap az ügyészség javára dőlt el egy másik vita is - tudta meg lapunk Szemők Szilárd megyei főügyészhelyettestől.

B. F. I.

A kiskunhalasi városi bíróság kedden hirdetett ítéletet abban a perben, amelyben a kecskeméti önkormányzat és a beruházók közötti polgári jogi szerződés érvénytelenségének a kimondását kérték a felperesek.

A szerződést annak idején Szécsi Gábor polgármester írta alá a Malom beruházóival a telekhatár rendezéséről, amire közgyűlési felhatalmazása volt. Ám ezt a közgyűlési felhatalmazást később a bíróság hatályon kívül helyezte, mondván, hogy forgalomképtelen törzsvagyon elidegenítése történik, amire nem lehet határozatot hozni.

A földhivatal végig hatályosnak tekintette a polgári jogi szerződést. Erre alapozta a telekhatár-rendezés bejegyzését, így kaphatott építési engedélyt a Malom.

Most viszont azt állapította meg a kiskunhalasi bíróság, hogy a szerződés érvénytelen. Az indok ugyanaz: forgalomképtelen törzsvagyon elidegenítése történt. A keresetet azok a kecskeméti építészek indították, akik ellenezték a Malom felépítését, az ügyészség később kapcsolódott be. A bíróság az építészek perindítási jogát ugyan nem ismerte el, de az ügyészségnek igazat adott. A per azért került Kiskunhalasra, mert a beruházók elfogultsági kifogást jelentettek be a kecskeméti bíróság ellen.

– Az érvénytelenséget kimondta ugyan Kiskunhalason a bíróság, de az eredeti állapot helyreállítását nem rendelte el. Így jelenleg nincs olyan érvényes határozat, ami érintené a bejegyzett telekhatár rendezést – mondta Fekete Csaba, a beruházók jogi képviselője.
 
A „labda" tehát a földhivatalnál van, ahol újra el kell bírálni az ügyészség óvását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!