Közélet

2007.03.19. 10:41

Nyelvvizsga – expressz

Címkék#kultúra

Száz óra nyelvtanulás után középfokú nyelvvizsga: a lovári az egyik legkönnyebben elsajátítható nyelvnek számít. Angolból ugyanennek a szintnek az eléréséhez hatszor ennyi időre van szükség.

S.B. – G.Z.

Számos fiatal és idősebb ember ül be az iskolapadba, hogy megtanulja a lovári nyelv alapjait. A diákok többsége azonban nem érdeklődésből, hanem érdekből hajol a cigány nyelvtankönyvek fölé.

A nyelv népszerűsége azóta nőtt meg, amióta akkreditált nyelvként a lovári nyelvvizsgát is elfogadják az egyetemek és a főiskolák a diplomához. Demeter Ágoston László – aki rendőröket is oktatott cigány nyelvre és konfliktuskezelésre – a Petőfi Népének elmondta: a cigány nyelvet jóval könnyebb elsajátítani, mint az angolt vagy a németet. A nyelvtani része ugyanis sokkal logikusabb és jól tanulható.

A top négyben

AZ IDEGENNYELVI Továbbképző Központban a legkeresettebb nyelvek között a negyedik helyen van a lovári, megelőzve ezzel olyan nyelveket is, mint az olasz vagy az orosz. A központ tájékoztatása szerint évente több mint ezer diák vizsgázik sikeresen a lovári nyelvből.

– Főleg azért választják ezt a nyelvet a diákok, mert ezáltal egyszerűbb a diplomaszerzés. Egy átlagos felkészültségű nyelvtanuló száz-százhúsz óra alatt eljut odáig, hogy jó eséllyel jelentkezzen egy középfokú nyelvvizsgára – állítja a lovári nyelvtanár. Általunk megkérdezett pedagógusok szerint: aki angol, német vagy francia nyelvből kíván oklevelet szerezni, annak legalább hatszor ennyit kell tanulnia.

A lovári szó jelentése: lókupec

A MAGYARORSZÁGI cigányság többségének az anyanyelve vagy az oláh vagy a beás cigány nyelvcsaládhoz tartozik. A lovári nyelv az oláh cigány nyelvcsalád tagja. Maga a lovári szó lókupecet jelent. A cigány törzseken belül ugyanis az egyes foglalatosságoknak önálló nyelve alakult ki, például a halászok a mashari nyelvet beszélik.

A lovári tanfolyamok szervezője mindehhez hozzátette: a legnagyobb gond az, hogy egyre kevesebb olyan tanár tanítja ezt a nyelvet, aki képzettséggel is rendelkezik. Ezért nagyon fontosnak tartják, hogy az ő iskolájukban rendelkezzenek a tanárok megfelelő diplomával és felsőfokú, komplex C-típusú lovári nyelvvizsgával. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!