Közélet

2007.03.19. 11:36

Mozaik az Otthon moziban - Nyitónap

A megnyitó, melyen az Iszka utazása című díjnyertes filmet láthatta a közönség, sok meglepetést tartogatott.

csé

Első meglepetésként a Csík zenekar Kispál feldolgozása, az "Ugyanazokat" című dal hangzott el. Ez egy annyira ütős kis darab, hogy aki ismeri, el se hiszi, hogy így is el lehet játszani, mint ahogy most tették. Kötelességtudó úttörőzenekar módjára, megnyitóra felkérve. Mindegy.

A kezdeti traumán gyorsan átlendített Grunwalsky Ferenc rendező, operatőr, forgatókönyvíró nyitóbeszéde.

„Az ember minél több filmet lát, annál több világot ismer meg. A filmek a néző kalandozásai térbe és időben. Remélem minél többen fogják megnézni Iszka utazását és így minél többen mennek vele virtuális kalandra.” - mondta Grunwalsky.

És az utazás elkezdődött. Egy olyan világba, ami a jóléti polgárságban szenvedő emberek számára teljes mértékben elképzelhetetlen. Hogy vannak emberek, akik majdhogynem nincsenek is. Nincsenek nyilvántartásba véve, nem tudnak semmit a világról, és ugyanúgy a világ sem tud róluk. Vagy legalábbis e film elkészültéig nem nagyon tudott. Vagy nem akart tudomást venni.

De igenis van ez a világ (s e benne élő számos ember) mely olyannyira elmaradott, hogy - bár a film készítői finomítottak rajta - megdöbbenti a nézőt.

Lehet, el se hitték volna, ha Bollók Csaba rendező és Csere Ágnes színész, producer nem hozza el a közönségtalálkozóra a két kislányt, Marikát és Rózsikát. Akik látták és hallották őket, valószínűleg átértékelték életüket, mellyel eddig olyannyira elégedetlenek voltak.

Egy szó, mint száz: sikeresen indult az idei Mozaik az Otthon moziban, mely ma (hétfőn) az Emelet című filmmel folytatódik. Természetesen lesznek vendégek is: Vecsernyés János rendező, Lajos Tamás operatőr, akikkel mi is beszélgetni fogunk.

A Bollók Csabával és Csere Ágnessel készített interjú hamarosan olvasható a Baon.hu-n!

Kapcsolódó cikk:
A nyomok a sétányra vezetnek
Ma kezdődik a Mozaik az Otthon moziban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!