Közélet

2007.03.28. 11:44

Miért késik a visszafizetés?

Több olvasónk is jelezte, hogy olykor késik és akadozik az APEH adó-viszszatérítése.

B. F. I.

Ha adó-visszatérítés jár valakinek, akkor a jogszabály szerint az adóbevallást követő 30. napon át kell neki utalni a pénzt. Telefonon jelezte néhány olvasónk – akik meg kívánják őrizni inkognitójukat az adóhatósággal szemben –, hogy késik a pénz, nem kapták meg a lejárt határidő ellenére sem.

Szabó Gábor, az APEH dél-alföldi tájékoztatási osztályvezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy azok a magánszemélyek, akik már január közepén beadták személyi jövedelemadó-bevallásukat (noha a beadási határidő csak május 20.), nem számíthattak a 30 napos fizetésre, mert harmincnapos határidő nem köti az APEH-et a január 29. előtt beadott bevallások esetében.

S ha az összeg bankszámlára érkezik, akkor a beadást követően általában 32 nap, postautalvány estén pedig 35-36 nap is eltelik, mire a jogosult pénzt lát. Ezekben az esetekben az APEH nem mulaszt. A napokban kell tehát pénzükhöz jutniuk azoknak a visszatérítésre jogosult adózóknak, akik február 25-én adták be az szja-bevallást. Szabó Gábor azt valószínűsíti, hogy aki korábban adta be, s még nem látott pénzt, annak valamilyen hiba lehet a bevallásában.

Más a helyzet azokkal a vállalkozókkal, akiknek február 15-éig kellett beadniuk a bevallásukat elektronikus úton. Náluk már lejárt a harminc nap, s lehet, hogy még nem láttak pénzt. Esetükben két körülmény is félreértésre adhat okot.

A vállalkozó az első elektronikus visszajelzést arról kapja, hogy az adatállomány megérkezett az APEH számítógépére (ez a beadás időpontja), de ez nem azonos a formailag is hibátlan adóbevallás nyugtájával.

Utóbbi nyugta csak egy-két nap elteltével érkezik. Több adózónál is előfordul, hogy az utóbbira már nem figyel oda, s abban a hiszemben van, hogy hibátlan a bevallása. Várja az adó-visszatérítést, noha lehet, hogy a bevallásáról hiányzik valamilyen fontos adat (például az adószám). Ő jól teszi, ha ismét leellenőrzi a számítógépén, hogy megérkezett-e már a „sikeres beküldés nyugtája”. Ugyanis csak ebben az esetben reklamálhatja a 30 napos határidőt, aminek az elmulasztása esetén az APEH késedelmi kamatot is köteles fizetni.

Ha az elektronikus bevallás megérkezett, majd egy-két nap elteltével kiderül róla, hogy formailag hibátlan, még mindig nincs vége az ügynek. Az APEH harmadik visszajelzésére akár 10-12 napot is várni kell, de ez már a „bevallás sikeres feldolgozását” igazolja. Ezt követően olvasható le az adófolyószámláról, hogy az illetőnek van-e tartozása. Aki tehát a köztes időben próbál meg adóigazoláshoz jutni, jól teszi, ha viszi magával a „sikeres beküldés nyugtáját” és a kinyomtatott adóbevallást, hogy az igazolást megkaphassa.

Az átutalások március 1-jén kezdődtek

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerint az adó-visszatérítés ugyan a bevallást követő 30 nap után jár, de ezt a szabályt kiegészíti és módosítja egy másik határidő: március 1. Az APEH-nek ugyanis csak ezen a napon kell megkezdenie az átutalásokat még akkor is, ha a bevallás január 5-én érkezett.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!