Közélet

2007.03.27. 11:41

Legálisan száztízzel: Tépünk és széttépetünk?

Gyorsabban lehet majd menni április elsejétől néhány Bács-Kiskun megyei útszakaszon. Lapunk információi szerint vasárnaptól az eddigi 90 helyett 110-es maximális tempóval hajthatnak az autósok olyan részeken is, ahol eddig is gyakran történtek tragédiák gyorshajtás és a nyomvályús aszfalt elképesztően rossz állapota miatt.

N. N. M.

Több ponton is módosul idén a KRESZ. Áprilistól például akár 110

Három halálos kimenetelű, négy súlyos és két könnyebb sérüléses balesetnél helyszíneltek 2006 első félévében a rendőrök a 44-esen Kecskemét és Tiszaug között. A balesetekben négyen életüket vesztették, öten sérültek meg komolyabban, ketten enyhébben.

kilométer per órás tempót is engedélyez lakott területen kívül ott, ahol az utat arra alkalmasnak tartja a fenntartó. Ezt jelzőtábla mutatja majd. Információink szerint Bács-Kiskunban olyan utak is a „110-es listára” kerültek, amelyek állapotát évek óta kritikán alulinak minősítik az autósok. Ezek a szakaszok nyomvályúsak, bordásak, és helyenként még a 90-es sebesség is életveszélyes rajtuk.

– Egy felsőbb döntésről van szó, a kérdéses útszakaszokat a legmagasabb szinten jelölték ki – mondta lapunknak Abramkó Sándor, az Állami Közútkezelő Kht. Bács-Kiskun megyei főmérnöke anélkül, hogy a határozatot kommentálta volna.
– Mi csak végrehajtó szervezet vagyunk. Megkapjuk a listát, hogy hol lehet gyorsabb a forgalom, és a héten átvesszük a KRESZ-táblákat. Annyi a feladatunk, hogy kihelyezzük őket.

– Hivatalosan még semmit sem tudunk a forgalomgyorsításról. A mi véleményünket nem kérték ki, hogy mely útszakaszokon lehessen 90-nél gyorsabban közlekedni – nyilatkozta a Petőfi Népének Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Tény, hogy például a 44-es főúton, Kecskemét és Tiszaug között sok baleset történt tavaly, ám az is az igazsághoz tartozik, hogy nem minden esetben az út minősége miatt. Gyakori volt ugyanis, hogy elaludt a sofőr a volán mögött.

Hétfőn még nem hozta nyilvánosságra a kijelölt útszakaszokat Házi Katalin, az Állami Közútkezelő Kht. kommunikációs igazgatója. Kiszivárgott információk szerint azonban Bács-Kiskunban a következő útszakaszok bizonyos részein lesz megengedett 110-ig nyomni a gázt (tehát nem végig, csupán azokon az etapokon, ahol azt az útfenntartó lehetségesnek véli):

A 44-esen Kecskemét és Tiszaug között,

AZ 52-esen Solt közelében,

AZ 53-ason Soltvadkert és Pirtó között,

AZ 54-esen Jakabszállás és Bócsa között,

AZ 55-ösön Baja és Bátaszék között.

A 44-esen Kecskemét és Tiszaug között,

AZ 52-esen Solt közelében,

AZ 53-ason Soltvadkert és Pirtó között,

AZ 54-esen Jakabszállás és Bócsa között,

AZ 55-ösön Baja és Bátaszék között. Három halálos kimenetelű, négy súlyos és két könnyebb sérüléses balesetnél helyszíneltek 2006 első félévében a rendőrök a 44-esen Kecskemét és Tiszaug között. A balesetekben négyen életüket vesztették, öten sérültek meg komolyabban, ketten enyhébben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!