Közélet

2007.03.19. 15:04

Kisfejű Nagyfejű Kordonbordon - Képgalériával

A rendőrség hétfő hajnali négy órára lebontotta a Budapesten a Kossuth téren a múlt év október 23-án felállított kordonokat. Így ismét szabaddá vált az Országház előtti parkoló, és a Rákóczi-, illetve és a Kossuth-szobor előtti füves terület.

-

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hajnali egy órakor kezdte meg a fémkordonok szétszerelését, és három óra alatt el is szállította a Parlament elől a lebontott elemeket.

Az Országház főbejáratától néhány méterre egy másik kordont állítottak fel, de a parkoló területének nagy része szabaddá vált.

A kordon lebontásának hírére megjelent tüntetők a bontást követően hazatértek, az Országház épülete körül rendőrautók  járőröztek. 

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője az MTI  helyszínen lévő tudósítójának a kordon lebontására reagálva úgy  fogalmazott: "Visszaszállt a szabadság madara, a turulmadár az  Országház parkolójába, visszakaptuk a magyar demokrácia lelkét". 

Hozzátette, abban bíznak, hogy az új kordont is lebontják, és  Magyarország végre visszakapja történelmi alkotmányát.

Közölte azt is, hogy keddtől minden nap 17.30-21.30-ig  demonstrálhatnak az Országház előtt. A Kossuth téri tüntetések egyik vezéralakja - mint azt elmondta - bízik abban, hogy hétfőn napközben, illetve este nem tartanak spontán tüntetéseket a Kossuth téren, szervezetük keddig a Batthyányi- örökmécsesnél követeli Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását.

Amikor a kettős kordon egy részének megbontásával szabaddá vált az út a Parlament parkolójába, tucatnyi tüntető a Rákóczi-szoborral szemben lévő, ’56-os emlékhely előtt elénekelte a Himnuszt, és  mécseseket gyújtott az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékére, majd ezt követően, ’56-os lyukas zászlóval a Forradalom Lángja emlékműhöz mentek, hogy megemlékezzenek a 1956-os forradalom  hőseiről.

A rendőrök szótlanul figyelték, hogy a tüntetők ismét a parkoló területén sétálnak, csak az újonnan épített kordonokon belül álltak párosával, mintegy 15 méteres távolságra egymástól az egyenruhások. 

Korábban három embert igazoltattak a rendőrök, közülük kettő ellen  szándékos rongálás miatt eljárást indítanak, mert erővágóval két helyen elvágták a fémkordonokat összekötő láncokat. 

Hajnali fél egykor a rendőrség egy embert előállított, aki a  villamossíneken nagyméretű nemzetiszínű zászlót lobogtatott, és nem tett eleget a rendőrök többszöri felszólításának, hogy szüntesse be  demonstrációnak minősülő tevékenységét. A Kossuth téri tüntetésekről  jól ismert férfit a rendőrök igazoltatták, majd rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt előállították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!