Közélet

2007.03.20. 09:58

Ki lát benne fantáziát?

Kecskemét város hivatalos honlapján egy hete bukkant fel újra a Rudolf-laktanya hasznosítására irányuló felhívás.

G.Z.

A város és a laktanyát kezelő alapítvány nem először próbálja tartalommal feltölteni a 15 ezer négyzetméternyi épületegyüttest. Az uszoda mellett közel 12 hektáros területen álló, mintegy 15 ezer négyzetméteres műemlék épületet a Közép-Európai Nemzetközi Egyetem Alapítvány (KENE) kezeli.

Kecskemét város honlapján múlt héten újra felbukkant a régi téma: az alapítvány és a város szakmai és pénzügyi befektetőt keres a terület hasznosítására. Olyat, aki fantáziát lát a terület oktatási központként, lovas centrumként, esetleg wellness szállóként való hasznosításában.

A befektetők kezét megköti az épületek nagy részének műemléki védettsége és az, hogy a KENE egy korábbi döntése szerint egyben kívánja hasznosítani a területet. A rendezési terv szerint a terület Izsáki úti része felőli 30 méteres sáv vállalkozói célokra van kijelölve. Itt hosszú távú, ötven évre szóló bérleti megoldásokat kínálnak. A terület nagy része azonban méltó funkció nélkül áll.

Vásárhelyi Dániel építész így vélekedett: – Ha sikerülne az Európa Egyetem ködös vízióját eloszlatni, akkor a napnál is világosabb, hogy a kecskeméti Rudolf-laktanya patinás épületei - mai elhanyagolt állapotuk ellenére - a termálvizes uszoda és szabadidőközpont közvetlen szomszédságában, szakértő kezekben valóságos kincset jelenthetnek számunkra. Különösen, ha figyelembe vesszük azt a nyilvánvaló tényt, hogy lovardát legegyszerűbben lovardából, lóistállót pedig legegyszerűbben lóistállóból, hotelt pedig legegyszerűbben a volt legénységi épületekből lehetne kialakítani – így az építész.

A lovascentrum, mint lehetséges megoldás a mostani kiírásban is szerepel. A város állattartásra vonatkozó rendeletének értelmében viszont itt nem lehet lovakat tartani. – Ha valaki azt kérdezné most tőlem, hogy tarthatna-e lovat a Rudolf-laktanyában, akkor a válaszom: nem – szögezte le Dr. Molnár Ilona a városi ÁNTSZ vezetője, de hozzátette: mégsem zárkóznak el teljesen egy ilyenfajta megoldástól. – A jogszabály lehetőséget biztosít speciális feltételek esetén egyedi engedély kiadására. Ha a Rudolf-laktanya vonatkozásában konkrét terveket látnánk: hány ló, milyen takarmányozás és milyen trágyakezelés szerepel a vállalkozó elképzelései között, valószínűleg megtalálnánk a kompromisszumot. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül a városközpont és a kórház közelségét – fogalmazott a kecskeméti tiszti főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!