Közélet

2007.03.16. 10:52

Haditechnika minden mennyiségben

A keceli Pintér Művek Hadtörténeti Múzeuma és Haditechnikai Parkja 1995-ben alakult.

-

Első kiállítási darabja egy MIG 21-es vadászrepülőgép volt, amit Kecskemétről Kecelre átgurítottak. A számos látnivaló évente körülbelül százezer látogatót vonz. A külföldi és hazai érdeklődők mellett gyakori célpontja átutazó osztálykirándulásoknak is.

A kiállítás alapításáról a tulajdonos Pintér József így mesélt: – A repülés mellett a vadászat a szenvedélyem. A fegyverek iránti vonzalmam - gondolom - innen ered. Hangsúlyozom, hogy a fegyverek nem, mint az élet kioltására alkalmas eszközök érdekelnek, hanem mint szép tárgyak és okos műszaki megoldások. A honvédségnél dolgozó ismerőseimtől pedig megtudtam, hogy a Hadtörténeti Múzeum nem győzi elhelyezni a hadrendből kivont értékes eszközöket. A kilencvenes évek derekán a várpalotai Gábor Áron tüzérmúzeum is bezárt. Gondoltam egy nagyot és felajánlottam a segítségemet. – mondta a múzeumalapító.

A hatalmas kiállítás mára az egyik legkiemelkedőbb látványossága a megyének. Négy egymástól független kiállítótérből áll:
1) Fegyvermúzeum - A kiállított fegyverek (maroklőfegyverek, puskák, géppuskák, sportfegyverek) között megtalálható a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyverek nagy része is, sportpisztolyok, valamint Kádár János vadászfegyverei.
2) Tüzérmúzeum - A kiállítás a magyar tüzérség eszközeit, öltözékeit mutatja be.
3) Makettház - A makettházban sok száz különféle harci eszköz miniatűr másolata tekinthető meg.
4) Szobor és Haditechnikai park - A múzeum talán leglátványosabb része a több mint három hektáron elterülő szabadtéri kiállítás és az azt körülölelő szoborpark. Itt tekinthetők meg  a Magyar Honvédségben használt különböző harci eszközök helyreállított darabjai.

A park egyik legérdekesebb tárgya az az SS 24-es rakéta, ami az oroszoknál még ma is hadrendben van.
A múzeum minden nap 8-tól 16 óráig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!