Közélet

2007.03.13. 10:04

A vihar is terem lovagokat

Címkék#balesetek

Kifogott az időjárás tavaly a kecskeméti tűzoltóságon. Közel kétszer annyi műszaki mentésük volt, mint egy évvel korábban.

T.V.

Járműveik öregek, új épületbe sem költözhettek, mégis jól állták a sarat tavaly a kecskeméti tűzoltók. Mindez abból a beszámolóból derült ki, melyet a város képviselő-testülete a napokban ismerhetett meg.

Kivonulásaik száma tavaly közel 34 százalékkal emelkedett 2005-höz képest. Ez elsősorban a rendkívül sok műszaki mentés miatt volt. Tavaly ugyanis gyakran tombolt a vihar, és amikor megnyílt az ég, egyszerre rengeteg eső esett. A legemlékezetesebb napjuk június 29. volt, amikor a vihar károsultjai egészen pontosan 223-szor riasztották őket. A heves esőzések amúgy is minden alkalommal problémát jelentenek, hiszen a város csatornarendszere nem tud megbirkózni a vízzel, így egyszerre akár száz bejelentés is érkezhet a tűzoltókhoz. Ennyit még regisztrálniuk se túl egyszerű.

A beszámolóból kiderült az is, hogy tűzvédelmi szempontból Kecskemét változatos képet mutat. A külföldi beruházók általában magukkal hozzák a fejlett technológiát, és ezzel együtt a vagyon- és életvédelem korszerű szemléletét is. A hazai cégek beruházásairól ugyanez nem mondható el, bár némi kedvező változás náluk is elkezdődött. Az erdőgazdálkodásban a nagy üzemek elfogadható szinten tartják az erdők védelmét, addig a magánosított erdők ki vannak téve a veszélynek. A legtöbb tűzeset éppen az utóbbiakban történik.

A gépjárművek esetében szintén a nagyobb fuvarozók adnak többet a biztonságra. Ami a személyautókat illeti: egyre kevesebb az öreg jármű. A személykocsik többnyire azért gyulladnak ki, mert nincsenek rendszeresen karbantartva. Érthetetlen azonban, hogy a drága, extrákkal felszerelt csodákból még a legolcsóbb, néhány ezer forintos tűzoltó készüléket is kispórolják a tulajdonosok.

Az intézmények tűzbiztonsága sem kielégítő. Sem az iskolákban, sem az egészségügyi intézményekben. Nincs elég pénzük, pedig a szakemberek figyelmeztetnek a biztonság alacsony színvonalának súlyos következményeire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!