Közélet

2007.03.26. 15:10

A bíróságon dőlhet el, hova mehet a beteg

Bíróságon támadhatja meg a bajai városvezetés az egészségügyi miniszter határozatát.

G. Zs.

A korábbi beutalási területhez tartozó önkormányzatok polgármesterei továbbra is a bajai intézmény szolgáltatásait vennék igénybe. Viszont a határozat szerint egyes szakmáknál a régió más kórházához tartozik egy-egy község.

Például Sükösd és Nemesnádudvar lakossága Kalocsa sebészeti és belgyógyászati osztályára fekhet be. Szakmai szempontból ez kifogásolható, hiszen ugyanakkor aneszteziológiai ellátásra Baján jogosultak a két falu lakói – áll a bajai képviselő-testület elé kerülő írásos elemzésben.

Ebben azt is kifogásolják, hogy Sükösd mindössze 14 kilométerre fekszik Bajától, míg Kalocsa 34 kilométerre van. Utóbbi – busszal – egyórás utat jelent. Révfy Zoltán polgármester úgy véli: a hatályos jogszabályok szerint nem hozhatott volna ilyen döntést a tárca.

Mivel a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács nem fogadta el a fekvőbeteg-kapacitás elosztásáról hozott miniszteri javaslatot, csak a normatíva felosztásáról dönthetett a miniszter. Azonban az azokhoz tartozó ellátási területek felosztására nem rendelkezik hatáskörrel.

Baja polgármestere szerint jogsértő a határozat, ezért amennyiben a városatyák erre felhatalmazzák, a kórház fenntartója nevében a Fővárosi Bírósághoz fordul, felülvizsgálatot kezdeményezve. Csütörtökön dönt a bajai képviselő-testület.

Sükösd is ellenzi

Lógó András sükösdi polgármester levélben is jelezte Révfy Zoltánnak, hogy a községi képviselő-testület kéri a minisztert: változtassa meg döntését. A falu lakói ugyanis a belgyógyászati és a sebészeti szakellátást is a bajai kórházban szeretnék igénybe venni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!