Közélet

2007.02.13. 17:34

Az orvos téved, az egészségbiztosító büntet

Panaszkodnak a kecskeméti háziorvosok az egészségbiztosítóra. Többeket megbírságoltak ugyanis, elsősorban a kötszerfelírások miatt.

Takács Valentina

A gyógyítók azt mondják: hiába volt jogosult a beteg, őket mégis megbüntette a társadalombiztosítás. Lassan már nem mernek semmit felírni, holott sajnálják a beteget.

Gaszner András, a Bács-Kiskun Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke elmondta: az a gond, hogy az utóbbi időben nagyon gyorsan változnak a felírási jogosultságok, és az adminisztrációval agyonterhelt orvosok ezt képtelenek követni.

A háziorvosok döntően jóhiszeműek, a beteg jogosultsága nem kérdőjelezhető meg, a társadalombiztosítás így nem szenved kárt, csak éppen valamilyen felírási szabály sérül. Kecskeméten és a megyében az elmúlt időszakban a kötszer felírásokért kaptak büntetést a háziorvosok. A bírság összege 74-124 ezer forint között volt.

Karsay Ákostól, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sajtóosztályának munkatársától megtudtuk: Az OEP 2006. második félévében lezárt országos ellenőrzése során azt vizsgálta, hogy az orvosok által 100 százalékos támogatással rendelt kötszereket a finanszírozási szabályoknak megfelelően, az arra jogosult betegeknek rendelték-e. Az ellenőrzés megállapította, hogy az esetek egy részében a doktorok jogosulatlanul írtak fel teljes támogatással kötszert. Az egészségbiztosítónak jogszabályi kötelezettsége, hogy ebben az esetben a tb-támogatás összegét megtéríttesse az orvossal.

Részletek a szerdai Petőfi Népében!
Takács Valentina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!