Közélet

2007.01.15. 15:12

Új helyen ügyelnek az orvosok

Új helyre költözött a közelmúltban az orvosi ügyelet Kiskunfélegyházán. A jövőben a felnőtteket a kórházba, a gyerekeket pedig a Hunyadi utcai rendelőbe várják.

Vajda Piroska

Az orvosi ügyeletet az Emergency Service Kft. látja el 2005 nyarától Kiskunfélegyházán és környékén. Hozzájuk tartozik Bugac, Bugacpusztaháza, Fülöpjakab, Gátér, Kunszállás, Pálmonostora és Petőfiszállás – tájékoztatta a Baon tudósítóját Fehér Donát ügyeletvezető. Elmondta, a házi orvosi rendelésen kívül hétköznaponként esete 6 órától másnap reggel 8 óráig állnak a betegek rendelkezésére. Hétvégeken és ünnepnapokon pedig 24 órás ügyeletet tartanak.
Az ügyeletvezetőtől megtudtuk, korábbi helyéről, a Móra térről a félegyházi városi kórházba települt át a felnőtt orvosi ügyelet. Rendelőjük a belgyógyászati ambulanciával szemben található. A gyermekorvosi ügyelet pedig a Hunyadi utcában működik tovább. Az ideális viszont az lenne, ha mindkét ügyelet egy helyen, a kórházban működhetne. Egyelőre azonban ott nincs üres hely – tette hozzá Fehér Donát. Kihangsúlyozta: az ügyeletes ellátást nagy tapasztalattal rendelkező orvosok végzik. Felszereltségük a mentőszolgálat rohamkocsijával megegyező. A mentősökkel egyébként folyamatos kapcsolatban állnak. Ha kell, az ügyeletes orvosok külterületre vagy balesethez is kivonulnak.
Fehér Donát kiemelte: arra kérik a bejelentőket, pontosan határozzák meg a címet, a panaszokat, a betegség tüneteit, az ismert kezelt betegséget és szedett gyógyszereket. Erre azért van szükség, mert a telefonnál szakember várja a hívásokat és szükség esetén tanácsokat adhat, amíg az orvos a helyszínre érkezik. Már az is előfordult, hogy telefonon keresztül sikeres újraélesztést hajtottak végre – mondta el az ügyeletvezető. Hozzátette: a kórházba érkező felnőtt betegek elsősorban ne a belgyógyászati ambulanciát, hanem az orvosi ügyeletet vegyék igénybe. Fontos tudni, hogy ezentúl a felnőtt orvosi ügyelet a kórházon keresztül a 76/463-222-es telefon számon érhető el. A gyerekorvosi ügyelet száma nem változott. Az továbbra is 76/430-947-es számon hívható. Azt sem árt tudni, hogy az ügyeleti ellátás egyelőre még ingyenes – hangsúlyozta Fehér Donát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!