Közélet

2007.01.13. 14:41

Rossz hír a száguldozóknak: sötétben is lekapja őket az új traffipax

Magyarországon a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek 30-35 százalékának a gyorshajtás az oka. Az új trafipax kamerák vélhetően sokat segítenek majd a szabálysértési eljárásokban.

M. J.

Nagy felbontású fényképeket készítenek, amin jól látható a sofőr is, így a rendőrségnek nem marad más dolga, mint azonosítani az illetőt, majd postázni a bírságról szóló csekket. További rossz hír a száguldozóknak, hogy a kamerák sötétben is kifogástalan képeket tudnak készíteni. A rendszer hatékonyságát jelzi, hogy egy készülék  decemberben naponta átlagosan 2000-2200 gyorshajtót fotózott le az M1-esen.
 
Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője elmondta: a jövőben több helyen  telepítenek ilyen kamerákat. Mondani sem kell, egyes autósok az új masinákat is megpróbálják semlegesíteni   előrejelző készülékekkel.  Ezek ára néhány ezer forinttól több tízezerig terjedhet, de a lézer és radar ellen egyaránt  védő  profi készülékek ára bőven meghaladhatja a 100 ezer forintot is.

A szakemberek szerint a legolcsóbb változatok szinte teljesen alkalmatlanok arra, hogy időben jelezzenek: egyrészt azért mert gyakran adnak  vakriasztást, másfelől pedig mire felismerik a pásztázó radart és jeleznek, addigra már késő fékezni.

A rendőrségi műszerek működését zavaró berendezések használatát nem tíltja ugyan konkrét  jogszabály, de nem is mindig éri meg beszerezni azokat.  Bizonyos helyzetekben ugyanis használatuk  sértheti az államilag előírt feladatok végrehajtásának akadályozásáról szóló törvényt, és egy esetleges – kétes kimenetelű - pereskedés költségei  valószínűleg jócskán meghaladnák a gyorshajtásért kiszabott büntetés mértékét.

Kapcsolódó cikk:
Traffipax menetrend (01.09-01.14)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!