Közélet

2007.01.05. 15:50

Próbapert indítottak a romák Kecskeméten

Perek sorozatát indította el országszerte Mohácsi Viktória, az Európai Parlament képviselője a roma gyermekek indokolatlan fogyatékossá nyilvánításával kapcsolatban. Az első három próbaper óriási médiaérdeklődés közepette pénteken kezdődött a Bács–Kiskun Megyei Bíróságon.

Noszlopy

Három kecskeméti gyerek szülei perlik a Nyíri úti speciális általános iskolát fenntartó kecskeméti önkormányzatot, valamint magát az intézményt is. Szerintük ugyanis indokolatlanul minősítették gyermekeiket fogyatékosnak. Egy hatodik osztályos, egy nyolcadikos és egy olyan kisfiú szülei a felperesek, aki tavaly végzett az iskolában. Keresetükben annak megállapítását kérik a szülők, hogy jogellenesen irányították gyermekeiket a területileg illetékes szakértői bizottságok a sajátos nevelési igényűeknek fenntartott oktatási intézménybe. Emellett egy-egy millió forintos kártérítést is kérnek. 

A 14 esztendős Horváth Tibort az óvoda elvégzését követően vették fel az iskolába. Megelőzően szakértő vizsgálta a kisfiút, aki úgy látta, hogy indokolt a különleges nevelési státuszú intézmény a gyereknek. Majd két-három évente ismét szakértő vizsgálta, és mindig olyan szakvéleményt adott, hogy Tibornak a Nyíri úti iskola a legmegfelelőbb. Erre hivatkozott pénteken az alperes önkormányzat képviselője, és az iskola vezetője is. A szülők – és Tibor – viszont állítják: szerintük egyáltalán nem volt indokolt a speciális iskolában történő nevelés. Úgy vélik, hogy ez Tibor további életére is kiható hátrányt eredményezett.

Elhangzott: Tibor pályaválasztás előtt áll, és autószerelő szeretne lenni. Szülei és ő is meg vannak arról győződve, hogy ebből az iskolából ilyen jellegű továbbtanulásra nincs lehetősége. Ezt az igazgatónő a tárgyalóteremben határozottan cáfolta. 

A polgári pert további két másik követte még pénteken a Bács-Kiskun megyei Bíróságon. Dr. Vajda László bíró a meghallgatásokat követően márciusra napolta el a tárgyalásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!