Közélet

2007.01.19. 16:50

Nagy károkat nem okozott az éjszakai vihar, - mégis volt ok az ijedtségre

Nem okozott jelentős károkat a megyében a tegnap - csütörtök -éjszakára jósolt orkán erejű szél.

- Magyarvári Annamária -

Kisebb-nagyobb helyreállításokra azért szükség lehet, de az előre jelzett óriási szélvihar szerencsére lecsendesedett, mire elérte az ország határait.

A megye területén a legtöbb pluszmunkát talán a tűzoltóknak és a DÉMÁSZ munkatársainak „okozta” a szél.  

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, Szatmári Imre mentésszervezési osztályvezető, sajtóreferens elmondta:
Az elmúlt 24 órában összesen 58 esetben vonultak ki a tűzoltóink, ebből  8 eset volt az, ami egyértelműen a viharnak volt köszönhető.
A legkomolyabb  risztást, - kiemelt 3-as fokozatút - a Kunszentmiklós-Szabadszállás között található Bösztör megállóhelyen lévő felsővezeték szakadás okozta. Itt ugyanis a leszakadó vezeték meggyújtotta egy tehervonat egyik szerelvényét. A veszélyhelyzetet súlyosbította, hogy a helyszín közelében volt olyan vasúti kocsi, amelyben metanolt tároltak, így fokozott volt a robbanásveszély. Erre a helyszínre az úgynevezett „Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportunk” is vonult. Összesen 10 kocsival biztosítottuk a helyszínt.

Négy esetben faág szakadt le vagy került az útra, ezek nem okoztak komolyabb fennakadást. Szalkszentmártonon egy cseréptetős családi ház tetejét bontotta meg a szél,  Dunaegyházán egy ledőlő kerítés eltörte a lakossági gázvezetéket, itt a helyszínt a Gázművek megérkezéséig biztosítani kellett. Dunapatajon fenyőfa dőlt lakóépületre.
A károk és veszélyhelyzetek gyors elhárításában az önkéntes tűzoltó egyesületek is részt vettek.     


A DÉMÁSZ-tól, Kovács Krisztina kommunikációs igazgató azt mondta:
Tegnap este fél 10 felé érkezett meg az általunk karbantartott területekre a viharos, váltakozó erejű szél.
Ma délig összesen 25 üzemzavart hárítottak el a munkatársaink, és további két helyszínen még jelenleg is dolgoznak.
Körülbelül 65.000-re  tehető azoknak az érintett fogyasztóknak a száma, akik valamilyen módon érzékelték az áramkimaradást. A lakossági bejelentések főleg az alábbi települések körzetéből érkeztek: Kecskemét, Cegléd, Baja, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Lajosmizse, Nagykőrös, Kistelek és Sarkad.
Ma - péntek - reggel óta folyamatosan csökken a bejelentések száma, ez is megerősíteni látszik, hogy nagyobb károk nélkül elvonult felettünk a vihar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!