Közélet

2007.01.09. 17:02

Kovács Kálmán a Tisza jobb partján

A 2006-os tiszai árvíznél megsérült, 600 millió forintos költséggel helyreállított árvízvédelmi töltésszakaszt adott át kedden Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára a folyó jobb partján, a tiszaugi híd előtt.

-

A miniszter beszámolt arról, hogy a vízkárok ellen kiépítendő védőrendszerek közül idén befejeződik a beregi töltéserősítés, a cigándi  árapasztónál egy zsilipet kell még beépíteni, melynek munkálatai már  folynak. Tiszaroffnál az árapasztó töltésének az építését is  befejezik, s megkezdik a vízáteresztő műtárgy építését.


A 2006-os árvíz idején a Tisza Bács-Kiskun megyei szakszán több helyen is kritikus helyzet alakult ki; Tiszakécskénél az  üdülőtelepet és magát a várost is veszélyeztette a magas vízállás,  de Tiszaugnál, a folyó bal partján és a jobb parton is több helyen  buzgárok alakultak ki és a töltés több helyen megmozdult. A  helyreállított töltésszakaszon is komoly nehézséget okozott az árvíz  idején a folyó mederben tartása.

A helyreállított és megerősített gátszakaszt, egyes helyeken  60-70 centiméterrel is magasították.
    
Kovács Kálmán hozzátette: az árvíz idejére igénybe vehető Szamos-Kraszna-közi,  a Hany-Tiszasülyi és a nagykunsági tározók beruházásának az előkészítése is megkezdődik 2007-ben, melyek megépítése után jobb  lesz az árvízvédelem hatékonysága.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!