Közélet

2007.01.14. 16:00

Járulékot kell fizetniük az őstermelőknek is

2007-től az őstermelők - bizonyos kivételektől eltekintve - biztosítottá válnak. Biztosított őstermelőnek számít a családi gazdálkodó, a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtag valamint az, akinek őstermelői igazolványa van és érvényesíttette az értékesítési betétlapját.

Takács Valentina

Főszabály szerint a biztosított őstermelő 2007. január 1-ét követően, a minimálbér után teljes társadalombiztosítási, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizet. Kevesebb azonban a járulék, ha az előző évi - jelenleg tehát a 2006-os - támogatások nélkül számított őstermelői bevétele nem haladja meg a 7 millió forintot.

Ebben az esetben a bevétel 20 százaléka után nyugdíj-biztosítási járulékot és egészségbiztosítási járulékot fizet. Az őstermelőknek elektronikus úton kell adatot szolgáltatniuk a fizetendő járulékokról. Ehhez március végéig regisztráltatniuk kell magukat, hiszen csak így tudják tartani a 2007. április 12-ei, tehát az első adatszolgáltatási határidőt.

Ugyanakkor az őstermelők közül nem biztosítottak azok a kiskorúak, akik a közös őstermelői igazolványon szerepelnek, vagy tagjai a családi gazdaságnak. Ők ugyanis ugyanúgy kapják az egészségügyi ellátást, mint bármelyik kiskorú, külön fizetniük érte nem kell. Ugyanez érvényes azokra az őstermelőkre, akik más módon - például munkaviszony alapján - már biztosítottak.

Hasonló a helyzet a saját jogú nyugdíjassal, vagy özvegyi nyugdíjban részesülővel, feltéve, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Ezen kívül nincs lehetősége biztosítást kötni annak az őstermelőnek, akinél a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen nem éri el legalább a 20 évet.

Részletek a hétfői Petőfi Népében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!