Közélet

2007.01.30. 09:41

Itt a farsang, áll a bál, avagy lejárt a pozitív hősök ideje

Minek öltözzön a gyerek? Újra eljött a farsang időszaka. Ami a szülőnek évről évre rémálom, az a gyereknek boldogság. Idén még a lányok is, a Karib tenger kalózainak bőrébe bújnának.

M. A.

Szinte percenként nyílik az egyik kecskeméti kölcsönző ajtaja a délutáni szürkületben. Óvodás és kisiskolás gyerekek jönnek szülővel, nagymamával, a nagyobbak szülők nélkül. Pattognak a kívánságok, az üzlet dolgozói pedig ruhát, méretet, sorszámot, dátumot egyeztetve igyekeznek minden kívánságot teljesíteni.

A jelmezkölcsönzők mindenre fel vannak készülve. Legalábbis eddig azt hitték. Az idei elképzelések azonban olyannyira különlegesek és szélsőségesek, hogy ezt a tempót még a legedzettebb, húsz éve gyermekjelmez kölcsönzéssel foglalkozó szakemberek sem mindig bírják.
 - Hozzászoktunk, hogy már a 3-4 éves gyerekek is nagyon határozott, szinte végleges ötlettel jönnek be az üzletbe. Rámutatnak egy öltözetre, vagy konkrétan megkérdezik, hogy van-e például Darth Vader jelmez. Ha nincs, már fordulnak is ki. Hiába ajánlunk mást, a legritkább esetben lehet náluk kiváltani másra az eredeti elképzelést. Itt nem számít, hogy a szülő mit szeretne, hiszen a gyerekek a főszereplői a farsangnak - avat be az üzlet vezetője.
 
Időközben 4 év körüli kislány érkezik, apukájával. - Hercegnő vagy királykisasszony akarok lenni -, mondja határozottan. Pár perc, és már sorakoznak is a méretben megfelelő ruhácskák a pulton. Rózsaszín, fehér, ciklámen, fidres-fodros, szalagos, tüll. - Minél csillogósabb, strasszosabb, annál jobb.

Az ovisoknál a lányok többsége még mindig hercegnő, királykisasszony, vagy menyasszony szeretne lenni. Ebben a korban náluk még nem a versengés, hanem a szépség a lényeg.
A kisfiúk a hagyományos karakterek mellett - mint például az állatfigurák, a rendőr, tűzoltó, katona - leginkább a különféle dinoszaurusz jelmezeket keresik. Az idei év abszolút slágere egyébként a kalóz figurája. Ezeket alig győzzük legyártani - mondja el az egyik munkatárs.
 
Sajnálatos, de a 10 év feletti korosztály kérései már teljesen a televízió és a mozik által megteremtett mű- és fantázia világot tükrözik vissza. Úgy tűnik, a pozitív hősök ideje lejárt, és a jelek szerint - a diákok között - ciki 101 kiskutyának, vagy Kukori Kotkodának öltözni.

Míg az elmúlt években a legkeresettebb jelmezek között volt Pókember, Batman vagy Superman, ma már ezeket inkább a kisiskolások keresik. A nagyobbaknál egyre kedveltebbek a sötét, riasztó és gusztustalan jelmezek (a fehér maszkos Sikoly, kaszás, csontváz, stb.).

A kölcsönzősök azt mondják, érezhető, ahogy a tini farsangolók világába lassan de biztosan bekúszik az agresszió.

Jellemző kölcsönzői árak (Ft)

Város Összeg/alkalom

Kecskemét: 2000 - 3000

Szeged: 2000 - 4000

Baja: 2000 - 4000

Budapest: 3000 - 6000

M. A. Jellemző kölcsönzői árak (Ft) Város Összeg/alkalom

Kecskemét: 2000 - 3000

Szeged: 2000 - 4000

Baja: 2000 - 4000

Budapest: 3000 - 6000 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!