Közélet

2006.12.12. 10:48

Felmentő ítélet Flaisz Ferenc ügyben

Nyolc és féléve még 7,2 milliárd forintos büntetéssel fenyegették, két éve csupán felfüggesztett szabadságvesztést kapott, most pedig jogerősen felmentette a bíróság az érsekhalmi Flaisz Ferencet (Kakas). Másfélmillió liternyi állítólagos cukorcefre ügyében született meg az ítélet.

N. N. M.

Csak nem igazuk lett azoknak, akik néhány éve már azt mondogatták, hogy mire véget ér az 1998-tól húzódó büntetőügy, talán még kitüntetést is kap majd az érsekhalmi vállalkozó.
- Ha nem is ez történt, azért az óriási győzelem, hogy a múlt héten jogerősen felmentett a bíróság – magyarázza nem titkolt büszkeséggel Flaisz Ferenc, akit nyolc és fél évig „kóstolgatott” cukorcefre ügyben a magyar igazságszolgáltatás.

Adják vissza a vagyonomat!

A vállalkozó egyértelmű győzelemként értékelte a döntést. Egyúttal jogi lépéseket jelentett be azért, hogy az 50 milliós vagyonelkobzás reparációja is megtörténjen, azaz visszaperli a vámosoktól az 1998-ban elkobzott pénzét.

Az előzmények jobbára ismertek: Magyarország addigi legnagyobb cefre fogásáról adott hírt a pénzügyőrség 1998 februárjában. A finánc kommandó Hosszúhegyen 1,5 millió liternyi zavaros bort fedezett fel a pincészetben, amit cukorcefrének mondtak. A kiszabható bírságot a legóvatosabb győzelmi kalkulációk is 1,8-4,5 milliárd forintra tették. Végül azonban 7,2 milliárdra rúgott - volna - ez az összeg. A behajtására megkezdődtek az előkészületek: 50 milliót foglaltak le a Flaisz vagyonból. Elárverezték egy-egy kecskeméti és keceli ingatlanát, valamint 500 hektárnyi földjét is Kalocsa közelében.

A vád még abban az évben, 1998-ban elkészült és megindult a bírósági eljárás Kalocsán. Ebben azonban már csupán 380-400 ezer liternyi hamisított borról volt szó. Teltek-múltak az évek, miközben újabb és újabb szakértői vélemények születtek. Végül a 2004-ben kihirdetett elsőfokú ítéletben elmarasztalták Flaiszot: négy éves próbaidőre felfüggesztve, húsz hónapot kapott. A bírság összege pedig már nem milliárdokról szólt, hanem mindössze ötmillió forint volt.

Tavaly nyáron azután másodfokon megsemmisítették a kalocsai ítéletet: az új eljárás a Bács-Kiskun Megyei Bíróság kiskunhalasi tanácsa elé került. Itt mentették fel a múlt héten az érsekhalmi vállalkozót és a társát, amit egyébként a vádat képviselő dr. Téglás Péter vezető ügyész kezdeményezett. Részben azzal indokolva, hogy a cefréből történt mintavételek során többször is hibáztak a vámosok. Emellett a perbeszédben arra is utalt a kiskunhalasi ügyészség vezetője, hogy 1998-tól tart a vádlottak elleni eljárás, ami a „tisztességes, európai joggyakorlattal” teljes egészében összeegyeztethetetlen.
A bíróság ezt követően hirdette ki az immár jogerős ítéletet. Bizonyítottság hiányában felmentették Flaisz Ferencet és a társát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!