Közélet

2006.12.08. 14:21

Baján most már abban bíznak, hogy térségi sürgősségi kórházuk lesz

Hiába adott be két országgyűlési képviselő is számos módosító indítványt: a bajai nem lett súlyponti kórház. De természetesen továbbra is lesz Bajának kórháza.

G. Zs.

– Valóban: nem sikerült eredményt lérnünk, pedig a Baja környékén és a Felső-Bácskában élők érdeke, hogy kiemelt kórház legyen a városban. Most a cél: megszerezni a térségi sürgősségi kórház minősítést, ami megfelel a jelenlegi állapotnak. Erre garanciális törvény készül, aminek révén a sürgősségi normatívából is jut pénz – nyilatkozta a Petőfi Népének Márfai Péter MSZP-s országgyűlési képviselő. – Mindenki azért lobbizik most, hogy a kórház minél szélesebb ellátási körrel működhessen a jövőben. Ugyanakkor Bácsalmáson orvosi rendelő, Jánoshalmán pedig egy nagyobb mentőállomás lehet a térségben.
Jelenleg 600 ágy van a bajai kórházban, és Márfai a térségi sürgősségi kórházat kicsit kevesebbel, de mindenképpen ötszáznál több ággyal képzeli el. Erre szerinte reális az esély.

Válasz a levélre
A KIEMELT ÉS TERÜLETI kórházak köré szerveződve kell működnie a területi egészségügyi központoknak – biztosítandó a „lakosságközeli járóbeteg-ellátást”. Ezt válaszolta Rapi Katalin, az egészségügyi minisztérium szakállamtitkára a bajai fogyasztóvédők levelére, amiben a kórház jövőjét firtatták. Rapi szerint a bajai intézmény a jövőben nagy valószínűséggel területi kórházként működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!