Közélet

2006.12.06. 22:15

A szabad munkavállaláshoz is szükség lehet az engedélyre

Egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. A magyaroknak most már minden uniós országban szabad a munkavállalás, ezért csak becslések vannak arról, hogy hányan választják a boldogulásnak ezt az útját.

Takács Valentina

Molnárné Hegyi Eszter kecskeméti EURES tanácsadótól megtudtuk: a német nyelvterületen Ausztria és Németország, az angol nyelvterületen pedig Anglia és Írország tartozik a favoritok közé. Többnyire a középfokú végzettségűek keresnek munkát külföldön, a jellemző korosztály pedig 35 év alatti.

Mint kiderült, a szabad munkavállalás fogalma sokakat megzavar. Tévhit ugyanis, hogy most már sehol nem kell munkavállalási engedély. Angliában, Írországban ugyan tényleg nincs rá szükség, ám a németek, osztrákok kérik. Az engedélyt a külföldi munkaügyi szervezetek adják ki, a már meglévő munkaszerződés alapján. Szerencsére, túl sok dokumentumra nincs szükség ahhoz hogy valaki unios országban dolgozzon.

Ám a munkáltató kérheti a végzettséget igazoló dokumentumot, a születési anyakönyvi kivonatot, az önéletrajzot illetve ezek fordítását. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát mindenképpen érdemes kiváltani. Érdekesség, hogy a munkáltatóknak a nyelvvizsga alig számít, a gyakorlati nyelvtudás sokkal jobban.

Az EURES hálózathoz gyakran érkeznek külföldi állásajánlatok is. Ezek között a legfontosabb, hogy az Ausztriával és Németországgal fennáló államközi egyezmény keretében a két ország évente hirdet toborzást. Ilyenkor a hálózat koordinálja a mozgást. Az ügyfeleknek időre be kell vinniük a pályázatot és komoly interjúztatás folyik a fővárosi foglalkoztatási hivatalban. Részletek a csütörtöki Petőfi Népében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!