Közélet

2006.11.21. 09:52

Nemzetközi ifjúsági képzés Halason

Öt országból összesen több mint 20 fiatal vesz részt a Mobilitás dél-alföldi irodája, illetve a halasi Civilek a Jövőért Alapítvány által szervezett ifjúsági képzésen Kiskunhalason.

S. I.

A hat napos találkozón a magyarok mellett vannak litván, szlovák, román, és spanyol fiatalok is.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Ifjúság 2000-2006 program keretében létrehozott képzésen a 16 és 42 év közötti résztvevőket a nemzetközi kapcsolatok, találkozók szervezésére készítik fel. Az Ifjúság 2000-2006 elnevezésű európai projekt egy másik alprogramja keretében ugyanis nemzetközi cseretalálkozók bonyolíthatók. Ennek keretében a fiatalok megismerik a másik nemzet kultúráját, szokásait. A cél, hogy Európa-tudatos szemléletet, identitást sajátítsanak el.

Árvai Mara nemzetközi tréner a Baon.hu-nak elmondta, a Mobilitás Dél-alföldi Regionális Szolgáltató Irodája egyedülálló módon 12 csereprogramot szervezett meg az elmúlt nyáron, ebből az egyik Kecskeméten került lebonyolításra, mintegy 70 – különféle európai országokból érkezett – fiatal részvételével.

Az iroda vezetője, Vajda Árpád hozzátette, a csereprogramokkal kapcsolatos pályázati lehetőségek lezárultak ugyan, ám 2007-től 2013-ig a Fiatalok Lendületben elnevezésű program keretében újra lesz lehetőség pályázatok benyújtására. Hangsúlyozta, hogy szeretnék a kisebb települések fiataljait is megszólítani, ugyanis sokan közülük nem is tudják, hogy lenne lehetőségük ilyen programban részt venni.

A pályázathoz egyébként egy civil szervezet közreműködése kell. Ilyen a halasi Civilek a Jövőért Alapítvány, amely a mostani – 11 ezer euróval finanszírozott – képzés házigazdája. Huber Helga, az alapítvány vezetője elmondta, már több csereprogramban közreműködtek, és szívesen segítenek más civil szervezeteknek is az ezzel kapcsolatos pályázatok megírásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!