Közélet

2006.11.21. 09:52

Nemzetközi ifjúsági képzés Halason

Öt országból összesen több mint 20 fiatal vesz részt a Mobilitás dél-alföldi irodája, illetve a halasi Civilek a Jövőért Alapítvány által szervezett ifjúsági képzésen Kiskunhalason.

S. I.

A hat napos találkozón a magyarok mellett vannak litván, szlovák, román, és spanyol fiatalok is.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Ifjúság 2000-2006 program keretében létrehozott képzésen a 16 és 42 év közötti résztvevőket a nemzetközi kapcsolatok, találkozók szervezésére készítik fel. Az Ifjúság 2000-2006 elnevezésű európai projekt egy másik alprogramja keretében ugyanis nemzetközi cseretalálkozók bonyolíthatók. Ennek keretében a fiatalok megismerik a másik nemzet kultúráját, szokásait. A cél, hogy Európa-tudatos szemléletet, identitást sajátítsanak el.

Árvai Mara nemzetközi tréner a Baon.hu-nak elmondta, a Mobilitás Dél-alföldi Regionális Szolgáltató Irodája egyedülálló módon 12 csereprogramot szervezett meg az elmúlt nyáron, ebből az egyik Kecskeméten került lebonyolításra, mintegy 70 – különféle európai országokból érkezett – fiatal részvételével.

Az iroda vezetője, Vajda Árpád hozzátette, a csereprogramokkal kapcsolatos pályázati lehetőségek lezárultak ugyan, ám 2007-től 2013-ig a Fiatalok Lendületben elnevezésű program keretében újra lesz lehetőség pályázatok benyújtására. Hangsúlyozta, hogy szeretnék a kisebb települések fiataljait is megszólítani, ugyanis sokan közülük nem is tudják, hogy lenne lehetőségük ilyen programban részt venni.

A pályázathoz egyébként egy civil szervezet közreműködése kell. Ilyen a halasi Civilek a Jövőért Alapítvány, amely a mostani – 11 ezer euróval finanszírozott – képzés házigazdája. Huber Helga, az alapítvány vezetője elmondta, már több csereprogramban közreműködtek, és szívesen segítenek más civil szervezeteknek is az ezzel kapcsolatos pályázatok megírásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!