Közélet

2006.11.05. 10:32

Kerékpáros pince túra a Tisza mentén

Nem akármilyen túrára vállalkozott, hat kerékpáros és borszerető. Tiszaalpárról elindulva meglátogatták a környező települések pincéit, megkóstolták a borokat, elbeszélgettek a település vezetőivel és a borászokkal.

Szentirmay

Szombaton reggel nyolc órakor pattant nyeregbe Bodor Ferenc tiszaalpári polgármester, Csillle Lajos lakiteleki vállalkozó, Lovas Zoltán kecskeméti sportreferens, Sallai András lakiteleki képviselő, Szentirmay Barna hetényegyházi biológus, akiket munkatársunk is elkísért. Bodor Ádám kocsival követte a kerékpáros menetet.

A cél az volt, hogy meglátogassák a környező települések pincéit, információt gyűjtsenek a községekről, barátságot kössenek. Az első állomás Lakiteleken a Piroska pince volt, ahol Révész Mihályné borász mutatta be az új és óborokat. Lakitelekről Tiszugra vezetett az útjuk Hegedűs Ernő polgármester pincéjéhez. A parányi bortároló jó fajta nedűket rejt, közülük néhányat megkóstoltak.

Tiszasasra Hegedűs Ernő, és lánya is elkísérte a csapatot, ahol Laskai István fogadta a társaságot. A polgármester a település történetéről is beszélt. Csépán, a labdarúgó pálya öltözőjében találkoztak a hegyközség elnökével, Sajó Istvánnal és néhány borosgazdával. A községtől viszonylag hosszú utat, 12 kilométert kellett megtenni Csongrádig, ezért egy emlékműnél is megálltak.

A pontonhídon áthaladva, egy vendéglátóhelyre érkezett meg a csapat, és kóstolta meg a csongrádi fehérborokat. Bokroson Gulyás Ferenc pincéje volt a célállomás. A neves borász több fajta borral kínálta meg a társaságot, és megmutatta pincéjét is. Már sötét volt, mire ismét tiszaalpárra érkeztek, ezért Nagy József pincéjébe már nem mentek le. A vacsora elfogyasztása után indult mindenki haza.

A túra résztvevői megegyeztek abban, hogy hagyományt teremtenek a mostani hatvan kilométeres akciójukból. Jövőre azonban egy korábbi, októberi időpontot választanak, mert a hideg kissé nehézkessé tette a kerékpározást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!