Közélet

2006.11.13. 08:14

Határsértés futógatyában és a tamponok között

Négy afrikai a zöldhatáron át futva érkezett hazánkba, pedig senki sem kergette őket. A határsértők azt állították, hogy egy horvátországi maratoni futóverseny résztvevői, csak eltévedtek…

T. K.

Az Ásotthalom környékén szombaton délelőtt felbukkanó három etióp és egy sierra leonei fiatalember, még érmeket is előszedett a sportruházatából, igaz más okmányt nem találtak náluk a határőrök. Meghallgatásuk során kiderült, hogy csak mese a podgoricai futóverseny. Elmondásuk szerint egy ismeretlen szerb férfi vezette őket a zöldhatárig – fejenként 200 dollárért -, s az afrikaiak ott kezdték a „versenyfutást”. Az elfogott idegenek azt mondták, hogy a jövőben Magyarországon kívánnak sportolni és ezért menekült státuszt kértek.

Az Európa nyugatabbi felébe vágyó ukránok is újabb trükkökkel próbálkoznak. Szombaton hajnalban a hegyeshalmi határátkelőnél egy tisztasági szereket szállító magyar kamion rakterében - a tamponokkal teli kartondobozok között megbújva - 26 ukrán állampolgárt találtak a határőrök.
 - A 21 nő és 5 férfi - mindannyian középkorúak - végcélja olaszországi munkavállalás lett volna, ám ehhez a szükséges vízummal nem rendelkeztek. Az ukránok legálisan, érvényes útlevéllel és vízummal érkezetek az elmúlt napokban hazánkba. Az elfogáskor a személyek ellenállást nem tanúsítottak, velük szemben kényszerítő eszközt sem kellett alkalmazni. A 26 ukrán közül többen már ismertek a győri határőrök előtt. Néhány nappal korábban szintén Hegyeshalomnál, a közokirat-hamisítás különböző módszereivel próbálkoztak Ausztriába jutni és ezért velük szemben jelenleg is büntetőeljárást folytat a Határőrség – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Iván alezredes, a Határőrség szóvivője.

A Határőrség három negyedéves adatai szerint a tiltott határátlépés kísérleteinek száma 35%-kal (2370 fő) haladja meg a 2005. év azonos időszakának adatait. A tendencia állandósult, amelyben kiemelkedik az osztrák határszakasz a kísérletek 54%-os részesedésével, ahol a tiltott határátlépés kifelé irányultsága a meghatározó. Az elkövetők állampolgársági kategóriájában továbbra is meghatározó az ukrán 29%-os aránnyal. A járműben (kamion rakományban) való megbújás módszere vált dominánssá (az összes tiltott határátlépés 33%-a). 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!