Közélet

2006.11.17. 14:00

Belobbant, felrobbant, de mindenki épp bőrrel megúszta

A Termofarm Kft. lakiteleki telephelyén gázlefejtés közben elmozdult egy vasúti vagon és mivel az ott dolgozó munkás nem szikramentes eszközt használt belobbant aztán felrobbant a gáz. A robbanás következtében a 44-es főúton, két autó összeütközött. Többen megsérültek.

Szentirmay Tamás

A településen a légnyomás következtében házak rongálódtak meg, amelyeket emiatt le kellett bontani. A katasztrófa következtében közel ötvenen sérültek meg.

Mindez természetesen nem valós történet, csak szimuláció. Csütörtökön külső védelmi gyakorlatot tartott Lakiteleken a katasztrófavédelem. A településen egy veszélyes üzem működik, ahol nagy mennyiségű propán-bután gázt tárolnak. Azt a helyzetet játszották el a kaaszrófavédelmisek, hogyott baleset történt.

- A gyakorlat célja az volt, hogy gyakoroltassuk a védelemben résztvevő dolgozókat, hogy az esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetet hogyan tudják kezelni, mondta Farkasné Fazekas Mária mérnök, polgárvédelmi százados, a kecskeméti polgárvédelmi kirendeltség vezetője. A munkánk során feldolgozásra került a veszélyhelyzet lokalizálása, helyreállítása és az eredeti helyzet visszaállítása. A műszaki mentőcsoport lebontott egy melléképületet, az ott keletkezett törmeléket elszállították.
Az értékelésénél elmondhatom azt, hogy természetesen voltak hibák, de azért gyakorolunk, hogy ne legyenek. Úgy gondolom, hogy a feladat, amit elvégeztünk, elérte a célját. A jövőben is lesznek ilyen gyakorlatok, törvény is előírja, ezek rendszerességét. Remélhetőleg mindig kevesebb lesz az a probléma, az a hiány, amit meg kell oldani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!