Közélet

2006.11.15. 10:26

A veréb nem jó kuncsaft

Verebek, svábbogarak és egérürülék is előfordul a hipermarketekben. Nem csoda, ha olykor elmegy a kedvünk a vásárlástól.

T. V.

Az emberek többsége ugyan állatbarát, de ez nem azt jelenti, hogy verebekkel akar harcolni egy kiló rizsért. A történet alig néhány napos, a csata egy kecskeméti bevásárlóközpontban zajlott le. A hét madárkát a saját szemünkkel láttuk: önfeledten, otthonosan szedegették a földről a rizst. Közeledtünkre elrepültek, ám a polchoz ekkor sem lehetett közelebb menni, mégpedig a förtelmes egérpisiszag miatt.

A jelenség nem ritka. Ami például a verebeket illeti, ők nem csak az élelmiszeráruházakba, hanem a nagyobb barkácsüzletekbe is beveszik magukat, ám ott kevésbé zavaróak. A bevásárlástól azonban gyorsan elmehet a kedvünk, ha a leendő vacsoránk környékén madarak repkednek, gyanús szagok terjengenek, vagy éppen svábbogarak mászkálnak. Ugyanis ez utóbbi is előfordul.
Nem biztos azonban, hogy egyértelműen hanyagságról van szó. Az ÁNTSZ és az állategészségügy folyamatosan ellenőrzi a boltokat, hipermarketeket. Dr. Molnár Zoltán Bács-Kiskun megyei főállatorvos  a Petőfi Népének elmondta: alapesetben először is azt vizsgálják, hogy az előírt feltételeknek megfelel-e az üzlet. Például van-e megfelelő terv a rágcsálók irtására, és azt betartják-e. Más a helyzet azonban, ha eleve bejelentésre mennek ki, vagy a helyszínen szembesülnek azzal, hogy hiába van terv, ha egyszer veréb és egér is van. Előfordult már, hogy az állategészségügy 24 órát adott egy bevásárlóközpontnak a verebek száműzésére.

Dr. Puskás Melinda kecskeméti tisztiorvostól megtudtuk: az ÁNTSZ is találkozott már verebekkel a hipermarketekben. Holott a madárháló mindenütt ott van, ezért meglepő a kis lények rejtélyes találékonysága. Ami pedig a rágcsálókat illeti: évente egyszer kötelező irtani őket, ám, ha ez nem elég, akkor addig kell az eljárást ismételni, amíg eredményt nem érnek el. Az ÁNTSZ egyébként ilyen esetekben nem tartja hatékonynak a büntetést. Ők is egy-két napos határidőt adnak a mindenféle élőlény eltüntetésére, hiszen végtére is ez a cél.

A verébtelenítés egy kisebb vagyon

A NEM KÍVÁNATOS élőlények eltüntetése, bizony, minden hipermarketnek súlyos összegekbe kerül. Hardy Mihálytól, a Tesco kommunikációs igazgatójától megtudtuk, hogy rendszeresen irtják a rovarokat. Az egércsapdákat hetente feltöltik, a különböző, repkedő rovarok ellen pedig elektromos csapdákkal védekeznek a bevásárlóközpontjaikban. A verebekkel más a helyzet, mert azok állandóan ott vannak az áruházaikban. Ha már túl sok van belőlük, kihívnak egy céget, amelyik szakértője az eltávolításuknak. Ez egyébként alkalmanként 365 ezer forintért szabadítja meg őket az élelmes madaraktól.

NEM LEHETNEK könnyű helyzetben a boltok, és a a verebek elüldözésére szakosodott cégek. A veréb ugyanis védett madár, ettől kezdve legfeljebb finoman kitessékelhetik őket.

T. V. A verébtelenítés egy kisebb vagyon

A NEM KÍVÁNATOS élőlények eltüntetése, bizony, minden hipermarketnek súlyos összegekbe kerül. Hardy Mihálytól, a Tesco kommunikációs igazgatójától megtudtuk, hogy rendszeresen irtják a rovarokat. Az egércsapdákat hetente feltöltik, a különböző, repkedő rovarok ellen pedig elektromos csapdákkal védekeznek a bevásárlóközpontjaikban. A verebekkel más a helyzet, mert azok állandóan ott vannak az áruházaikban. Ha már túl sok van belőlük, kihívnak egy céget, amelyik szakértője az eltávolításuknak. Ez egyébként alkalmanként 365 ezer forintért szabadítja meg őket az élelmes madaraktól. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!