Közélet

2006.10.30. 16:53

Pályaválasztás: nyitottak a fiatalok, de nem tudják, mit akarnak

Pest megyében évente átlagosan tízezer nyolcadikosnak kell döntenie leendő szakmájáról. A pályaválasztás nem könnyű, a megyében jelenleg húszezer a munkanélküli.

M. J.

Húsz dél-pest megyei középiskola és egy főiskola vett részt a ceglédi pályaválasztási kiállításon. Bemutatták a megszerezhető szakmákat, a beíratkozás feltételeit és tájékoztattak az elhelyezkedési lehetőségekről is. 

Több mint háromezer pályaválasztás előtt álló diák érdeklődött. A találkozó azt mutatta, hogy kevés fiatalnak van határozott elképzelése a jövőjéről.

Mindenre nyitottak, de nem tudják mit is szeretnének igazán. Lengyel János a Pest megyei munkaügyi központ igazgatója szerint gyakori az, hogy valamilyen divatszakmát választanak, aztán rendszerint csalódnak mert kiderül:  nincs szükség a tanultakra.

A központi régióban jelenleg mintegy húszezerre tehető az álláskereső, a dél-pest megyei településeken meghaladja a tíz százalékot. Ráadásul a  folytonosan változó munkaerőpiac próbára teszi az emberi alkalmazkodóképességet is. Nem ritkaság, hogy ötven év körüliek is kénytelenek újból tanulni különböző átképzéseken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!