Közélet

2006.10.17. 08:56

Hyppolit után Gül Baba Kalocsán

Új fejezet kezdődött vasárnap Kalocsa kulturális életétében. Megélte első igazi előadását az átalakított városi színház.

-

Kelle-e mondani, hogy a helyiek és a környéken élők felfokozott érdeklődéssel várták az első kalocsai színházi évad kezdetét. Az állandó helyi társulat igazgatójával, Szabó Árpáddal beszélgettünk a premier előtt.

- Régi álmom volt egy igazi, egy kőszínház produkcióinak irányítása - kezdi az alig 33 esztendős direktor. Persze, napjainkban nem jellemző, hogy színházakat építenének. A kalocsai ezért is kivételes lehetőség. A kultúrális bizottság, és a képviselő-testület is támogatta döntésével az önálló színtársulat foglalkoztatását. Bizalmukat nekünk munkával és színvonallal viszonoznunk.

- Miért a Hyppolit?


- Nem kisvárosi színházat akarok csinálni vidéki társulattal. A helyiek sem kevesebbek, mint a budapesti színházak nézői. Így őket is megilleti az a színvonal, az a repertoár, amit a fővárosban, vagy nagyvárosi színházakban kaphatnak.

A Hyppolit, a lakáj egy ismert darab, ismert dallamokkal. Humoros és örökérvényű. Bevallom, biztosra akartam menni. Ezért esett erre a választásom. Az a feladatom, hogy megtöltsem a nézőteret. Olyan produkciót kínáljak a publikumnak, ami érdekli. Ezért a szereplők között is akad bőven ismert színész, mint például a Schneider Mátyást alakító Benkóczy Zoltán.
A darab rendezője sem kisebb személyiség, mint Straub Dezső. És, azt is el kell mondanom, a helyieket érdekli a színház. Hiszen az első előadásra szinte órák alatt elkapkodták a jegyeket, sőt a 28-ai előadás is teltház előtt megy majd. A bérletekre is nagy a kereslet. Így már az is látható, hogy a november közepére hirdetett produkciók is nagy közönséget vonzanak.

- Mit kínálnak még?

- A Hyppolit bemutatója után azonnal hozzálátunk a következő előadás szervezéséhez. A Cabaret premierjét decemberre tervezzük. A klasszikus musical bizonyára sokak előtt ismert. A darabból készült filmet Lisa Minellivel sokan láthatták.
Erre az előadásra már tervezem a helyi tehetségek bevonását is, hiszen jelentős méretű tánckarra lesz szükség és tudomásom szerint két jó iskola is működik a városban. Februárra tervezem a Gül Baba premierjét. A nagyoperett nagy falat is lesz. Gyönyörű muzsika, míves munka. A török időket idéző mű sok megoldandó feladattal vár a színre vitele. Az operetthez zenekar kell. Szeretném ezt is helyben megoldani. Akárcsak a háttérszereplőket helyi színjátszókból, statisztákból válogatni.

- Magasan van a léc. Átugorják?

- Nekünk az a feladatunk, hogy a kalocsaiak és a környéken élők magas színvonalú szórakozásban részesüljenek. Ez kihívás, aminek meg kell felelni. A legnagyobb kritikus a néző. Ezért ő nem veheti észre, mennyi munka van egy-egy előadásban. Azt gondolom, a színvonalas szórakoztatás egyébként is kihívás napjainkban. Szeretném a fiatalokkal is megkedveltetni a színházat. Megismertetni velük ezt a szórakozási lehetőséget, és az igényeiknek megfelelő produkciók kiválasztásával rászoktatni őket a színházba járás élvezetére.

Szabó Árpád, a kalocsai társulat vezetője:

1973-ban Sárospatakon született

1998-ban a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát történelem - művelődésszervező szakon

1999-ben megalapította a Pöttöm Színházat

2000-ben a Horgonyi Színpadot

2001-ben pedig a Pesti Magyar Operett Színpadot

2006-ban a kalocsai színház társulatát

nős, Csenge lánya augusztus 16-án született.

1973-ban Sárospatakon született

1998-ban a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát történelem - művelődésszervező szakon

1999-ben megalapította a Pöttöm Színházat

2000-ben a Horgonyi Színpadot

2001-ben pedig a Pesti Magyar Operett Színpadot

2006-ban a kalocsai színház társulatát

nős, Csenge lánya augusztus 16-án született. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!