Közélet

2006.10.10. 15:36

Elrettentő képek - Halálos balesetet szimuláltak Kalocsán

Döbbenet ült ki a tragédiával végződő közlekedési baleset szimulációján a néző középiskolás diákok arcára. A valósághű bemutató közben is többen dörzsölték a szemüket.

Páncsics Hajnalka

- Ha csak 4-5 gyereknek a diszkó után eszébe jut, amit látott, és nem ül be az autóba, akkor már megérte megrendezni a bemutatót - mondta Gyepes Zsolt kalocsai rendőrkapitány a diszkóbaleset szimuláció eredményességéről.

Két bemutatót is tartottak tegnap Kalocsán, az Érsekkertben, a szabadtéri színpadon. A város összes középiskolájának diáksága végignézte, ahogy az ittas, kábítószer hatása alatt álló ifjú sofőr halálos közlekedési balesetet okoz. Jöttek a mentők a sérültekért, a tűzoltók, hogy kiszabadítsák a roncsokból az áldozatokat és rendőrök a tragédia helyszínelésére, illetve a felelőség megállapítása miatt. Majd megérkeztek az "áldozat" szülei és a temetkezési vállalat dolgozói, akik koporsóba rakták a "holttestet".

- A megrázó élmény feltehetően egy életre a nézőkben marad. A bemutató eredményességét természetesen számokkal kimutatni nem lehet. De nekünk, rendőröknek is eszünkbe jut egy-egy halálos baleset helyszínén, vajon mindent megtettünk, hogy megelőzzük a tragédiát? Erre a kérdésre soha nem adhatunk teljesen megnyugtató választ, de megpróbálunk mindent megtenni. Ezért tavasszal a szülőknek is rendezünk hasonló bemutatót - mondta a kapitány.

Az előadások szereplői a helyi színjátszó csoport tagjai voltak. A diákok örültek a nem mindennapi kihívásnak, így a két előadás váltott szereposztásban valósult meg. A bemutatókat szervező rendőrkapitányt az is örömmel töltötte el, hogy a város közintézményei, vállalkozói első szóra kivették a részüket a rendezvény megvalósításából.

Tavaly az országban 1278 halálos kimenetelű közlekedési baleset történt. Ez a szám magasabb, mint a kalocsai szabadtéri színpad befogadó képessége, ott ugyanis teltház esetén 1100 néző foglalhat helyet. A halálos áldozatok közül 72 fő volt fiatalkorú, azaz 18 év alatti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!