Közélet

2006.10.28. 08:10

Az ötven évvel ezelőtti sortűz áldozataira emlékeztek

Több százan emlékeztek Tiszakécskén az ötven évvel ezelőtti sortűz áldozataira. A Szent Imre téri emlékműnél virágokat és koszorúkat helyeztek el a település lakói.

Szentirmay Tamás

Tizenheten estek áldozatul 1956. október 27-én Kécskén, amikor a vadászrepülőről megszólalt a géppuska. Közülük tizenöten a helyszínen meghaltak, ketten pedig a kórházban. Rájuk emlékeztek a helybéliek.

Dr. Zétényi Zsolt ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy ötven évvel ezelőtt az emberek hittek abban, hogy a jó fog győzedelmeskedni a rossz felett. A Himnuszt énekelték, mikor lesújtott a legsúlyosabb balsors, a péppuska sortűze, aminek következtében értékes életek estek áldozatul. Kécskén nem mondhatták el azt, hogy örömteli volt a forradalom. Jogi felelősségre vonás viszont nem történt. Éppen ezért a kécskeiek nem felejthetik el azt, ami ötven évvel ezelőtt történt.

Lezsák Sándor a parlament alelnöke arról beszélt, hogy a tettesek nem vállalták az erkölcsi felelősséget. Bűncselekmény azonban ítélet nélkül nem maradhat. Akik ötven évvel ezelőtt jöttek a térre, azok szabadságot szerettek volna, de vértanúk lettek, mert a gyilkosok beléjük lőttek. Az országgyűlési képviselő fejelt hajtott a vértanúk, az áldozatok és hozzátartozóik előtt.

A Református Kollégium diákjai műsorukban valamennyi elesettről megemlékeztek. Mindegyikük neve ott díszelgett a nemzetiszínű zászlón, amit egy szál virág kíséretében helyeztek el az emlékműnél.
A műsort követően ökomenikus istentiszteletet tartottak, a katolikus templomban, majd mécsesekkel és fáklyákkal kivonultak a temetőbe, ahol az áldozatok sírjára virágokat helyeztek el.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!