Közélet

2006.09.06. 11:42

Tilosat mutat a szemafor Baján

Kedden megkapta a Városvédő Egyesület a tervtanács állásfoglalását a Sugovica mentére tervezett Intersparról. Eszerint a terv nem fogadható el. A bajaiak is inkább a strandhoz kapcsolódó egységeket - halászcsárda, söröző, hangulatos kisvendéglő, sportpálya (homokos strandpályák) - látnának szívesen a parti sávban.

Géczy Zsolt

A Bajcsy-Zsilinszky út Sugovica felé eső oldalán Interspar áruház építését tervezik. Az épület több ezer négyzetméteres, 100 méternél hosszabb és 12 méter magas lenne. Könnyen elképzelhető, hogy a hídról lepillantva milyen látványt nyújtana egy ekkora építmény a Sugó partján. Nem beszélve arról a környezeti terhelésről, amit a vásárlók és az áruszállítók okoznának autóikkal, kamionjaikkal. A rendezési terv nem is tenné lehetővé ekkora épület emelését az adott helyen.  Éppen ezért az építtetők jelezték, hogy az erre a helyszínre vonatkozó szabályok megváltoztatását kérik. A Városvédő Egyesület abban bízik, hogy nem szavazzák meg jövő csütörtökön a leköszönő képviselők, tudatta a Baon tudósítójával Pethő Attila.

Szerencsére a területi tervtanácsi ülésen az építészek felelősséggel foglaltak állást a bevásárló központ terveiről. Megkaptuk kedden az állásfoglalást. Hangsúlyozzák: a terv nem fogadható el. Sőt, kérdés, hogy az adott helyen egyáltalán elhelyezhető-e egy ilyen nagyságú és funkciójú épület. Reméljük, az önkormányzat hasonló felelősséggel dönt a rendezési terv módosításakor, mondta a Városvédő Egyesület elnöke.

A Dél-alföldi Területi Tervtanácsa egyhangú véleménye szerint a kijelölt telken a tervezett épület – nagyságrendje, tömegképzése és domináns funkciója miatt – ellentétes a város adottságait és értékeit védő fejlesztési, környezetalakítási elvekkel. Ezért nem fogadható el. Megítélése szerint a város- és tájépítészeti szempontból is kiemelten értékes helyszín kizárja a „típus” építészeti megoldások alkalmazását.

Javasolja az önkormányzatnak, hogy amíg a bevásárló központ elhelyezésének valamennyi környezeti és városépítészeti összefüggése megnyugtatóan nem tisztázódik, a munka szüneteljen. Soron kívül készüljön a Sugovica és a Bajcsy-Zsilinszky utca közötti sávra egy, a terület speciális adottságaira figyelemmel lévő szabályozási terv. Ebben tisztázhatóak a közlekedési, környezetterhelési, városesztétikai és egyéb összefüggések.

Utána eldönthető, hogy a bemutatott nagyságrendű bevásárló központ egyáltalán elhelyezhető-e ezen a telken. Amíg a körvonalazott rendezési terv nem készül el, és azt az érintettek nem vitatják meg, illetve az önkormányzat nem hagyja jóvá, kockázatos építési hatósági vagy önkormányzati döntést hozni, áll a tervtanács állásfoglalásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!