Közélet

2006.09.14. 11:42

Két jó áruház kis helyen is elfér?

Újabb fordulat követekezett be a kecskeméti Domus Tesco Áruházzá alakításának ügyében. A legújabb hír szerint az Alföld Áruház, illetve annak tulajdonosa, az Univer Cégcsoport megfellebbezte a kecskeméti Domus Áruház átalakítására kiadott építési engedélyt.

-

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tesco-Global Áruházak Zrt. 15 évre szóló bérleti szerződést írt alá a Domus Rt.-vel. A szerződés értelmében a Tesco bérbe veszi - többek között - a Domus kecskeméti üzletét.

Az alsó szinten mintegy 500 négyzetméteres élelmiszerüzletet alakítanak ki, valamint 4 kisebb üzletet. Az emeleten több mint 800 négyzetméteres lakberendezési üzlet kap helyet. A jelenlegi Domus Áruház átalakításához a kecskeméti építéshatóság kiadta az építési engedélyt, amely ellen fellebbezést nyújtott be az Alföld Áruház, illetve az áruház tulajdonosa, az Univer Cégcsoport.

– A két legfontosabb probléma a parkolás és az áruszállítás – mondja Tóthné Kőszegi Éva, az Alföld Áruház igazgatója. – Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi parkolóhelyek, illetve az áruszállításra és rakodásra rendelkezésre álló terület nem lesz elegendő akkor, ha a bútoráruház helyére diszkont élelmiszerüzlet költözik.

Más az áruszállítási igénye egy bútoráruháznak, ahol lassan cserélődik az árukészlet, és más egy folyamatosan nagy forgalmat bonyolító élelmiszer diszkontnak. A hátsó rakodóterület alkalmatlan a megnövekedett teherautóforgalom fogadására, ami nem csak nekünk okoz majd napi gondot, hanem áruházunk 70 bérlőjének, és a Tesco Áruháznak is.
Hangsúlyozni szeretném, hogy nem a Tesco ellen van kifogásunk. Az elmúlt 10-15 évben sok élelmiszer üzlet nyílt a környékünkön, a verseny bennünket mindig arra ösztönzött, hogy még jobban végezzük a dolgunkat. Azonban attól tartunk, hogy végképp ellehetetlenül a helyzet: a teherautók egymást akadályozzák majd, emiatt fennakadások lehetnek az áruszállításban. Folyamatosan érkeznek hozzánk vásárlói jelzések arról, hogy már most sincs elég parkolóhely. Nem nehéz megjósolni, hogy a helyzet fokozódni fog. Az Alföld Áruház felújításakor - a jogszabályoknak megfelelően - több mint 30 millió forintot fizettünk be parkolómegváltásként. Ettől azonban, sajnos, nem lett több parkolóhely. Ha a jelenlegi körülmények között nyit meg az új áruház, akkor attól tartunk, mindannyian rosszul járunk: a Tesco is, az Alföld Áruház is és vásárlóink is.

A kérdést tovább nehezíti, hogy a Domus és az Alföld jelenleg átjárható egymással az emeleti folyosón keresztül.
– Nem tudjuk, hogy mit terveznek ezzel kapcsolatban az áruház üzemeltetői – mondja Tóthné Kőszegi Éva. – Korábban már kértünk tájékoztatást a hivataltól, választ azonban nem kaptunk. Mivel az ügy egy olyan áruházat érint, amely 35 éve működik Kecskeméten, s amelynek tulajdonosa a város életében aktív szerepet vállaló Univer Cégcsoport, úgy gondoljuk, nagyobb körültekintést érdemelt volna a döntés.

Az engedélyezési eljárás kapcsán természetesen szerettük volna megkérdezni a polgármesteri hivatal illetékeseit is. Egyedi hatósági ügyben azonban nem adhat a hivatal tájékoztatást – tudtuk meg Borbélyné Balogh Katalintól, a Kecskeméti Építéshatósági Csoport vezetőjétől. Más forrásból annyit sikerült megtudnunk, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint kereskedelmi egységek esetében az üzlet nagysága alapján kell kiszámolni a parkolóhely igényt. Mivel ez a Domus-Tesco esetében ez nem változott, a jogszabályok pedig nem tesznek különbséget bútor bolt és élelmiszer üzlet között, információink szerint az építési engedélyben nem szerepel kikötésként parkolóhelymegváltás megfizetése vagy parkoló építése.

Mint kiderült, sem a Domus, sem az Alföld Áruház nem rendelkezik saját tulajdonú parkoló-, illetve rakodóhellyel. Szerzett jogon használhatják ezeket, s várhatóan így lesz ez a Tesco esetében is.
A Domus Áruház átalakítása egyébként többször szerepelt a kecskeméti Tervtanács előtt is. Az építészekből álló testület kérésére a Tesco szakemberei több ponton is módosították a terveket. Így például a bevásárló kocsikat az áruházon belül helyezik el, noha az eredeti elképzelés szerint a szomszédos étterem terasza mellett kapott volna helyet a kocsitároló.

Az építési engedély ellen információink szerint eddig csak az Alföld Áruház nyújtott be fellebbezést. Bár korábban több üzlet, illetve lakástulajdonos is tiltakozott, miután ígéretet kaptak a Tesco illetékeseitől arra, hogy hajnalban és késő este nem szállítanak árut, megnyugodtak a kedélyek.
Szerettük volna megkérdezni a Tesco Global Zrt. véleményét is az ügyben. E-mailben megküldött kérdéseinkre azt a választ kaptuk: "A kecskeméti Domus áruház átalakítására beadott kérelmünk engedélyeztetése még folyamatban van. Amint az engedélyeztetés lezárul, tájékoztatjuk önöket."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!