Közélet

2006.09.08. 09:16

Elnapolták a népszavazás kiírását Tiszaalpáron

Nem döntött a tiszaalpári képviselő-testület a népszavazás kiírásáról orvosi ügyeleti ügyben. Ennek egyetlen oka volt, határozatlanképtelen volt a testület a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen.

Sz. T.

Mindössze hat képviselő volt jelen, a tizennégyből, azon a testületi ülésen, amelyen a népszavazás időpontjáról kellett volna dönteni. Korábban dr. Vancsura István képviselő azt a kérdést tette fel és ez ügyben kezdeményezett népszavazást, hogy "Akarja-e Ön, hogy a készenléti orvosi ügyeleti szolgálatot Tiszaalpáron a tiszaalpári háziorvosok lássák el?".
A képviselő-testület több alkalommal is tárgyalta azt a felvetést, hogy maradjon-e a település ügyeleti társulásban, vagy lépjen ki belőle. Végül is a maradás mellett foglaltak állást. A népszavazást először július 16-ra tűzték volna ki, de a testület nagy többsége ezt nem fogadta el. Az ügy a bíróságra került, ahol megállapították, hogy törvénytelenül jártak el. Arra kötelezték az önkormányzatot, hogy új időpontot jelöljenek ki, a népszavazásra.
A mostani ülésen, dr. Vancsura István azt javasolta, hogy ne jelöljenek meg új időpontot, hanem bízzák azt az új, helyhatósági választások utáni testületre. Időbeni kényszer már nincs, így mindenki megkönnyebülhet, mondta a képviselő. December 31. után, a régi orvosi ügyeleti forma, amit a képviselő is kezdeményezett, hogy csak tiszaalpári orvosok lássák el helyben az ügyeletet, a törvény szerint már nem állhat fenn. Éppen ezért, Tiszaalpár maradhat a Tiszamenti Orvosi Ügyeleti Társulásban. Két hét múlva, a rendes ülés keretén belül döntenek majd arról a képviselők, hogy elfogadják-e dr. Vancsura István javaslatát. Minden bizonnyal igen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!