Közélet

2006.08.18. 16:50

Szórakozás régen és most

Emlékszem, amikor gyerek voltam, a szüleimet faggattam arról, hogy ők hogyan szórakoztak mikor fiatalok voltak. Elmesélték, hogy iskolai rendezvényekre, koncertekre jártak, moziba, vagy színházba mentek. Mindig volt a saját korosztályuknak megfelelő programlehetőség. Nem éjfélkor indultak el otthonról, – mint ahogy ez ma divatossá vált –,addigra már otthon voltak.

BAON

Ugyanannyi időt töltöttek el szórakozással, mint ma, csak azzal a különbséggel, hogy időben elaludtak, és reggel fel tudtak ébredni. Ellenben ma úgy áll a dolog, hogy egy discoban éjfél körül kezdenek megmozdulni a fiatalok, hajnalig mulatnak és másnap délig alszanak. Rengeteg időt pazarolnak el ezzel az újfajta szórakozással és felborítják a normál életrendet. De mikor és miért változott ez így meg? És hogyan szórakoznak ma a fiatalok?


Nem kell évszázadokat visszamennünk az időben ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a szórakozási lehetőségeket, trendeket. Ha egy húsz év körüli fiatal megkérdezi a szüleit, hogy ők hogyan mulattak, akkor máris körvonalazódik egy retro korszak. Hasonló a mai élethez, de mégis más. Mások voltak a szokások, a lehetőségek, a körülmények. Kevesbb szórakozóhely volt, nagyjából mindenki ugyanazt a zenét hallgatta.

A teljesség igénye nélkül, lehetett Abbát vagy Koncz Zsuzsát hallgatni, Deep Purple-t, vagy Lgt-t. A fiúknál a hosszú haj és trapéz farmer volt a menő, míg a lányok telitalpú vagy tűsarkú cipőt hordtak. És ha már a lábbeliknél járunk ne hagyjuk ki a sorból a Tisza cipőt. Régen szinte csak ez volt, ma már képesek a fiatalok egy vagyont kifizetni azért, hogy ilyen cipőjük legyen. Mindenki Traubi szódát vagy Meggy Márkát ivott. Talán a hétköznapok nemsokban térnek el a maitól. Iskolába jártak, sportoltak, kórusban énekeltek, presszóban töltötték a délutáni szabadidejüket az akkori fiatalok. Ma sincs ez másképp, csak az arányok változtak meg kicsit. Kicsit többet járnak kávézókba, kicsit kevesebbet sportolnak, kicsit kevesebbett énekelnek, kicsit kevesebbet járnak kézműves foglalkozásokra a mostani fiatalok. Sajnos. Sok minden változott még azóta. Kevesebb időt töltenek egymással az emberek, kevesebb igazi barátság alakul ki, ami talán egy életre is szólhat. Mások az elvárások, mások a szokások, mások az emberek. Míg régen egy kávé mellett órahosszákat tudtak beszélgetni, nevetgélni a barátok, ma ez már egyre ritkább. Valami különleges alkalom kell ahhoz, hogy ez így legyen, egy osztálytalálkozó, egy névnap, születésnap, vagy bármi más. Könnyebb lerendezi a beszélgetést telefonon, sms-ben, vagy épp az interneten. Persze akadnak kivételek, de régebben nem volt rest senki sem zuhogó esőben találkozni egy barátjával, ha szüksége volt rá. Napjainkban elég bekapcsolni a számítógépet, és webkamerán keresztül „lerendezni” a barátunkat. De talán az úgynevezett retro korszak egyre népszerűbbé válása miatt visszatérhetnek a régi szokások. Egyre több olyan hangulatos kávézó nyílik, ahol a fiatalok több időt tölthetnek együtt. Visszatér a 19. századbeli kávéházi kultúra, amikor is az emberek ott beszélgetnek, vitatkoznak a mindennapi dolgokról. Újságot olvasnak, finom süteményeket esznek és jól érzik magukat. Visszatérnek a ruhák, a már említett trapéz farmer, a telitalpú cipő, újra megjelennek a régi hajviseletek és a sminkek. Kicsit modernebb formában, de újra hallhatóak a régi slágerek, újra beindul a discoláz. Ma már nemcsak hogy tudjuk, hogy volt ilyen korszak és ilyen stílus, hanem tudatosan emlékezni is akarunk rá. A retro bútorok, a retro ruhák, a retro zenék, a retro bulik. Mi élesztjük fel, mi akarjuk azt, ami régen volt.
De a szórakozásban sajnos sok dolog megváltozott. Hamarabb kezdenek a fiatalok discoba járni, egyre több a drogfogyasztók száma, és többen kerülnek egy-egy hétvége alatt túlzottan ittas állapotba. De tudja-e az ifjúság, hogy mit is tesz magával? Mi történik olyankor, amikor a normális mennyiségnél több alkoholt fogyasztanak? Mi zajlik le a szervezetükben és mik a következményei? Illetve mi történik ha csak egyszer is kipróbálja valaki a drog bármely fajtáját?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!