Közélet

2006.08.21. 15:31

Hideg ital van, a klíma már ritkább

Kevés olyan munkahely van Bács-Kiskunban, ami klimatizált – állapította meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

-

Minden, szezon előtti előrejelzést meghazudtolt az idei nyár: hosszú hetekig kánikula volt. A tisztiorvosi szolgálatok ezért országszerte vizsgálták, miként gondoskodnak a munkáltatók arról, hogy alkalmazottaikat ne kínozza a kelleténél jobban a hőség.

Bács-Kiskunban huszonöt munkahelyen – egyebek közt mezőgazdasággal, köztisztasággal foglalkozó cégeknél és ipari üzemekben – ellenőrizték 528 munkavállaló körülményeit. A tapasztalatok szerint a munkáltatók többsége betartotta a szabályokat, sőt, az óránkénti 5-10 perces pihenőidőt meghosszabították, a legmelegebb órákban munkaszünetet rendeltek el. Megfelelően hideg védőital is volt szinte mindenütt. Ugyanakkor arról is megbizonyosodtak a tisztiorvosok, hogy egyelőre még igen kevés a klimatizált munkahely.
Hiányosságokat egyébként öt munkahelyen találtak. A cégek felelős vezetőit kötelezték arra, hogy mielőbb változtassanak a munkakörülményeken.

NEM VÉLETLEN, hogy jogszabályok írják elő, hogyan kell védeni a dolgozók egészségét kánikulában. A nagy meleg ugyanis az egész szervezetet megviseli, beleértve az idegrendszert is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!