Közélet

2006.08.14. 15:43

Folytatódik a maffiaper

Október 3-án kezdi tárgyalni a Szegedi Ítélőtábla másodfokon a „kecskeméti maffiapert”. Várhatóan még azon a héten megszülethet a jogerős ítélet – tájékoztatta tudósítónkat. Dr. Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes.

-Noszlopy-

Tavaly május 2-án vezették be első alkalommal a kecskeméti tárgyalóterembe a tizenegy vádlottat a Magyarországon precedens értékű ügyben. Egyebek között bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészülete, lőfegyverrel való visszaélés és fegyvercsempészet miatt állította dr. Fodor Endre bírói tanácsa elé a maffiacsoportot a Bács-Kiskun megyei főügyészség. Idén áprilisban azután, mintegy hatvan tárgyalási napot követően, csaknem teljes egészében az ügyészek vádjával egyezően látta a maffiacsoport történetét a bíróság. Két férfit felmentettek, ám a „maffiacsoport” vezetőjének mondott R. László – a nem jogerős ítélet szerint - 12 évet töltene fegyházban. A többiek sem jártak sokkal jobban, hiszen három évet csak a vád egyik „epizódszereplője” kapott, a „főnök” alvezérei pedig 5-10 évet. Ráadásul – mivel a bűnszervezeti működés ezzel jár – feltételesen sem helyezhetők majd szabadlábra.
A kecskeméti ítélethirdetést követően a kilenc vádlott fellebbezett. Egyikük azonban, egy jugoszláv férfi, aki a fegyverek Magyarországra csempészésében segédkezett, meggondolta magát és néhány nap után visszavonta a fellebbezését. Így jogerősen három évet tölt el fegyházban, majd ezt követően kiutasítják az országból. A többiek ügyében október 3-án kezdődik a másodfokú tárgyalás sorozat Szegeden. Ahol háromféle döntés is születhet: helyben hagyják az ítéleteket, súlyosbítják, vagy enyhítik azt, illetve akár új eljárásra is kötelezhetik a Bács-Kiskun megyei Bíróságot. A korábban a vádat Kecskeméten sikeresen képviselő megyei ügyészség „megfigyelőként” vesz részt a szegedi tárgyalássorozaton.

-Noszlopy- -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!